Docu Het raadsel van Femma, prooi van een mensenredder maandag te zien op NPO 2

Docu Het raadsel van Femma, prooi van een mensenredder maandag te zien op NPO 2
Het verhaal van Femma Fleijsman-Swaalep

Kijktip :

Op de late maandagavond van 4 mei, enkele uren na de Dodenherdenking, is op NPO 2 de schokkende documentaire Het raadsel van Femma, prooi van een mensenredder te zien. Hierin wordt het verhaal van Femma Fleijsman-Swaalep verteld, die als dochter van een katholieke vader toch naar Auschwitz werd gestuurd, omdat men dacht dat ze Joods was.

Arisch bloed
Femma wordt tijdens de oorlog onterecht als vol-Joods - en dus niet raszuiver - geregistreerd in het bevolkingsregister. Het is reden voor de politie om haar uit huis te halen en naar een vernietigingskamp te sturen. De man die hier verantwoordelijk voor was, Hans Calmeyer, wordt jaren later op een voetstuk geplaatst. Deze Duitse jurist redde vermoedelijk het leven van zo'n 3700 mensen.

Afgewezen verzoek
Calmeyer keurt tijdens de oorlog namelijk talloze bezwaarschriften goed van mensen die aangaven niet Joods te zijn. Het verzoek van Femma, waarin ze stelt de dochter van een katholieke vader te zijn, wordt echter welbewust door hem afgewezen. Hierdoor belandt Femma in de hel van Auschwitz, die ze wonder boven wonder overleeft. Na de oorlog keert ze terug bij haar ouders, maar niets is meer hetzelfde.

De schokkende documentaire Het raadsel van Femma, prooi van een mensenredder is op maandag 4 mei om 22.15 uur te zien op NPO 2. Je kunt daarna de docu Het raadsel van Femma, prooi van een mensenredder terugkijken bij Gids.tv.Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Docu Het raadsel van Femma, prooi van een mensenredder maandag te zien op NPO 2 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier