Vanavond op tv: Oorlogsdrama Schindler's List, Hoge Bomen met Sylvie Meis en meer

Vanavond op tv: Oorlogsdrama Schindler's List, Hoge Bomen met Sylvie Meis en meer
De tv-tips van Gids.tv voor zaterdag 2 mei

Kijktip :

Met de nationale Dodenherdenking in aantocht, staan er vanavond al meerdere tv-uitzendingen in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Zo wordt onder meer de legendarische film Schindler’s List uitgezonden. Wie in de stemming is voor luchtiger entertainment, kan zappen naar Hoge Bomen waarin Sylvie Meis te gast is. En er is meer… Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor zaterdag 2 mei.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Oorlogsdrama: Schindler's List

SBS 9
20:30 uur

Schindler’s List is een Amerikaanse oorlogsfilm van Steven Spielberg uit 1993. Dit oorlogsdrama is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over Oskar Schindler, een rol van Liam Neeson. Het verhaal gaat over de rooms-katholieke zakenman Schindler, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst werkt van nazi-Duitsland. Maar hij weet op ingenieuze wijze de levens te redden van meer dan duizend Joodse arbeiders. Deze film is bijna helemaal in zwart-wit opgenomen en werd bekroond met zeven Oscars.

Slot: In de voetsporen van de Bevrijding

NPO 2
20:40 uur

In de laatste aflevering van de documentaireserie In de voetsporen van de Bevrijding reconstrueert presentator Philip Freriks in Wageningen de overgave van de Duitsers. Op 4 mei 1945 geven ze zich uiteindelijk over. Na vijf jaar van onderdrukking, verzet, Jodenvervolging, angst, bombardementen, gruweldaden, honger en gebrek aan vrijwel alle levensmiddelen en brandstoffen is Nederland eindelijk weer vrij, terwijl op de Waddeneilanden nog steeds gevochten wordt. Philip gaat met een Duitse soldaat naar het eiland Texel, waar hij na de overgave zijn kameraden verliest en gevangen wordt genomen. De joodse Betty komt veilig terug van haar onderduikadres in Friesland en treft vreemde mensen in het ouderlijk huis. Ze krijgt bericht dat haar ouders Sobibor niet hebben overleefd. Het zou nog lange tijd duren voordat het leven weer enigszins normaal wordt.

Hoge Bomen: Sylvie Meis

SBS 6
21:30 uur

In deze aflevering van Hoge Bomen is presentatrice, actrice en model Sylvie Meis te gast bij Jeroen van der Boom, die in een persoonlijk gesprek aan de piano de levenslijn van zijn bekende hoofdgast schetst. Samen herbeleven ze bijzondere momenten, met behulp van video's, foto's en de muziek die bij die momenten past. Jeroen en Sylvie maken ze een trip down memory lane door haar leven. Ze vertelt over haar beschermde jeugd en over de muziek die thuis werd gedraaid en welke muziek ze zelf op haar slaapkamer draaide. Sylvie vertelt ook uitgebreid over haar leven in de spotlights en over haar nieuwe liefde en de aankomende bruiloft. En om alvast in de sfeer te komen zingt ze zelf, onder begeleiding van Jeroen, een stukje van het liedje dat zeker niet mag ontbreken op haar bruiloft. De kwetsbare tijd die ze doormaakte tijdens haar borstkanker heeft haar sterker en dankbaarder voor het leven gemaakt. Muziek van Frank Sinatra sleepte haar er doorheen. Het wordt een mooi en open gesprek van een kwetsbare, maar sterke vrouw.

Nieuw: G.A.S. Extreme Customs

Discovery
21:30 uur

In het nieuwe programma G.A.S. Extreme Customs is te zien hoe in het mekka van de auto-industrie custom auto's worden gebouwd en verkocht. De afleveringen zijn vanaf vanavond elke zaterdag om 21:30 uur te zien op Discovery. In 1952 bracht Galpin Auto Sports een revolutie teweeg in de autowereld door als eerste dealer met die custom auto's aan de slag te gaan. Bijna zeventig jaar later opent deze legendarische shop eindelijk de deuren van zijn werkplaats voor het publiek. Discovery mag meekijken hoe ze hun talloze voertuigen fabriceren. De mannen van GAS kunnen alles en doen ook alles: van het restaureren van historische auto's en het opknappen van oude wrakken tot het maken van futuristische ontwerpen. Ze noemen het 'Galpinizing' als ze een auto hun eigen signatuur geven. En wij mogen meegenieten als we zien hoe ze aan de slag gaan met een 72 Brubaker Box, een 32 Ford AMBR Roadster of een 87 Carroll Shelby Pantera GT5-S.

Start: Unsere Mütter, unsere Väter

NPO 3
22:30 uur

Vanavond start de driedelige Duitse televisieserie Unsere Mütter, unsere Väter over de afzonderlijke oorlogservaringen van vijf Berlijnse vrienden van de zomer van 1941 tot aan de vroege zomer van 1945. De afleveringen van ruim anderhalf uur zijn op 2, 3 en 4 mei op de late avond (zaterdag en maandag om 22:30 uur, zondag om 22:55 uur) op NPO 3. Het is lente 1941. Terwijl de Duitse Wehrmacht zich voorbereidt om Rusland aan te vallen, is het tijd om afscheid te nemen voor vijf Berlijnse vrienden. Wilhelm en Friedhelm worden naar het oostfront gestuurd. Charlotte, die heimelijk verliefd is op Wilhelm, volgt hen door zich aan te melden als verpleegster in een militair hospitaal. Greta, een zangeres, papt aan met een SS-officier. Vanuit die positie probeert ze haar vriend Viktor, die een joodse vader heeft, te redden van deportatie.

Docu: Displaced Pieces - A spy story

NPO 2
23:15 uur

Spionage, archeologie en kunst komen allemaal voorbij in dit portret van de Libanese kunstenaar Rayyane Tabet (1983). Zijn overgrootvader werkte begin twintigste eeuw aan een geheime missie en was nauw betrokken bij de spectaculaire opgravingen van Tell Halaf, maar hij spioneerde ook voor de regering in Beiroet. Volgens Rayyane Tabet leven we in een permanente toestand van verwoesting en herstel. We zijn omgeven met objecten die gemaakt, verwoest en begraven worden. Maar ook weer worden herontdekt, hersteld, weer verwoest en weer hersteld. Het verlies van cultureel erfgoed en het verlies van een thuis is een actueel verhaal van alle tijden. Met uniek archiefmateriaal van de opgravingen en beelden van bombardementen, duizenden scherven en wederopbouw legt de kunstenaar de verbinding met zijn persoonlijke verhaal. Zo bezoekt hij zijn ouderlijk huis in Beiroet dat elf keer is verwoest. Zelf noemt hij het geen verwoesting, maar momenten van transitie, wat nieuwe mogelijkheden schept.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV