Heftige documentaire I Am Not Your Negro dinsdagavond te zien op NPO 2

Heftige documentaire I Am Not Your Negro dinsdagavond te zien op NPO 2
De geschiedenis van zwarte Amerikanen

Kijktip :

Na de dood van George Floyd is het debat over Black Lives Matter weer in alle hevigheid opgelaaid in de Verenigde Staten. Een goed moment om de heftige documentaire I Am Not Your Negro nog eens te bekijken. Deze voor een Oscar genomineerde film is dinsdag 2 juni te zien op NPO 2.

Vermoorde vrienden
In de documentaire wordt de revolutionaire burgerrechtenbeweging van de jaren zestig verbonden aan #BlackLivesMatter anno 2018. Centraal staan de teksten van de zwarte Amerikaanse schrijver James Baldwin. In 1979 beschreef hij in een brief aan zijn literaire agent zijn volgende werk, Remember This House. Het moest een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Martin Luther King en Medgar Evers.

Bijzonder archiefmateriaal
Na Baldwins dood in 1987 bleken er slechts dertig pagina's van het manuscript klaar, maar die worden door regisseur Raoul Peck in I Am Not Your Negro in beeld gebracht. Het levert een radicaal en uiterst actueel onderzoek naar ras in Amerika op. Peck laat bijzonder archiefmateriaal zien en acteur Samuel L. Jackson draagt de teksten van Baldwin voor. De documentaire stelt vragen bij de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan en uiteindelijk de vraag waar Amerika voor staat.

De documentaire I Am Not Your Negro is op dinsdag 2 juni om 23.15 uur te zien op NPO 2. Je kunt daaran de documentaire I Am Not Your Negro terugkijken bij Gids.tv.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Heftige documentaire I Am Not Your Negro dinsdagavond te zien op NPO 2 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier