Legendarische western Dances with Wolves zie je vrijdag op Veronica

Legendarische western Dances with Wolves zie je vrijdag op Veronica
Oscarwinnaar van en met Kevin Costner

Kijktip :

Eind jaren tachtig besloot Kevin Costner, op dat moment één van de grootste filmsterren ter wereld, om ook maar eens een film te regisseren. Zijn durf valt te prijzen, want Costners debuutfilm werd een western - een genre dat op sterven na dood was. Het resultaat mocht er zijn: Dances with Wolves werd zowel door critici als het grote publiek op handen gedragen. De film is vrijdag te zien op Veronica.

Het verhaal
Luitenant John Dunbar (gespeeld door Costner) wordt op eigen verzoek naar een verafgelegen legerpost gestuurd, waar hij kennismaakt met de Sioux-indianen. Dunbar wordt er verliefd op Stands with a Fist (Mary McDonnell), een bij de Sioux opgegroeide witte vrouw. Wanneer Dunbars collega's van de Unionisten opduiken en de Sioux door hen onder de voet dreigen te worden gelopen, komt Dunbar voor een moeilijke keuze te staan. Besluit hij zich weer aan te sluiten bij zijn eigen kameraden, of verkiest hij de liefde voor Stands with a Fist boven zijn plichtsgevoel?

Oscarsucces
Met Dances with Wolves werd het genre van de western nieuw leven ingeblazen (waarmee het ook de weg vrijmaakte voor moderne klassiekers als Unforgiven en Tombstone) en bovendien was de film een enorm commercieel succes: na Ghost, Home Alone en Pretty Woman was het de grootste kaskraker van 1990. Opvallend, want de film is drie uur lang en de western was in 1990 dus niet bepaald populair. Toch werd Dances with Wolves voor twaalf Oscars genomineerd, waarvan er maar liefst zeven werden gewonnen.

Koning van Hollywood
Deze film zorgde er bovendien voor dat Kevin Costner de koning van Hollywood werd; tussen 1985 en 1993 was zijn succes ongeëvenaard, maar door de Oscar voor Beste Regie stoomde hij definitief door naar de crème de la crème van de filmwereld. Costner is één van slechts zes regisseurs die de Oscar voor Beste Regie wonnen voor hun debuut. Hij won ook de Oscar voor Beste Film (waarmee onder meer The Godfather, Part III en Goodfellas werden verslagen) en kreeg ook nog eens zijn enige nominatie voor Beste Acteur.

Dances with Wolves (1990) wordt beoordeeld met een 8,0 op IMDb en is op vrijdag 3 juli om 20.30 uur te zien op Veronica.

Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Legendarische western Dances with Wolves zie je vrijdag op Veronica of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV