Fantastische tienerfilm The Breakfast Club vrijdag te zien op Canvas

Fantastische tienerfilm The Breakfast Club vrijdag te zien op Canvas
Ook te streamen via Netflix

Kijktip :

De Amerikaanse filmmaker John Hughes was de ongekroonde koning van de tienerfilm in de jaren tachtig, met klassiekers als Sixteen Candles en Ferris Bueller's Day Off achter zijn naam. Zijn mooiste film is misschien wel het ontroerende The Breakfast Club, vrijdag te zien op Canvas. Je kunt The Breakfast Club streamen via onder meer Netflix.

Het verhaal
Vijf tieners komen op zaterdagochtend, stipt om zeven uur, op school aan voor een hele dag strafwerk. Ze zitten in hetzelfde jaar en toch hebben ze weinig met elkaar te maken. Ze behoren immers allemaal tot een verschillend, duidelijk afgebakend clubje vrienden. Andy is de atleet. Claire is het prinsesje van rijke ouders. John Bender is de nietsnut, de punker, de dwarsligger. Brian is een briljant student die alleen de hoogste cijfers haalt. En Allison is het buitenbeentje, dat door niemand gezien wordt. Ondanks hun verschillen groeien de vijf tieners langzaam maar zeker naar elkaar toe.

Pure nostalgie
Vooral voor de mensen die in de jaren tachtig zelf tieners waren is The Breakfast Club pure nostalgie. Dat begint al bij de openingscredits, want dan is de iconische eighties-hit 'Don't You (Forget About Me)' van de Simple Minds te horen. Je komt direct lekker in de stemming en als het verhaal zich ontspint, ga je onherroepelijk meeleven met de vijf hoofdpersonages, die fantastisch worden neergezet door Emilio Estevez (Andy), Molly Ringwald (Claire), Judd Nelson (John), Anthony Michael Hall (Brian) en Ally Sheedy (Allison). Zij maken je volledig deelgenoot van hun sores.

Ook voor volwassenen
Dankzij het intelligente script, uiteraard ook van de hand van John Hughes, is deze tienerfilm ook voor volwassenen nog ontzettend te genieten. Veel mensen zullen zich wellicht herkennen in de problemen van de jongeren, hoewel de film zich in de Verenigde Staten afspeelt - waar een hele andere high school-cultuur heerst dan hier in Nederland. Naast de intieme gesprekken bevat The Breakfast Club ook veel humor en zelfs spanning, waardoor de film keer op keer bekeken kan worden. Hier kunnen we kort over zijn: een meesterwerk.

The Breakfast Club (1985) wordt beoordeeld met een 7,9 op IMDb en is op vrijdag 3 juli om 21.15 uur te zien op Canvas. Lees hier op welk kanaal Canvas te vinden is bij jouw tv-aanbieder.

Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Fantastische tienerfilm The Breakfast Club vrijdag te zien op Canvas of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV