Nazmiye Oral in Zomergasten 2020 aflevering 3: wie is deze actrice en schrijver?

Nazmiye Oral in Zomergasten 2020 aflevering 3: wie is deze actrice en schrijver?
Aflevering met Oral is 2 augustus te zien op NPO 2

Nieuws :

Op zondag 2 augustus is actrice, schrijfster en theatermaker Nazmiye Oral te gast in Zomergasten 2020. Daarmee is ze na rapper Typhoon en advocate Inez Weski de derde gast van dit jaar. Voor sommige kijkers zal Nazmiye Oral een onbekende naam zijn. Wie is deze creatieve duizendpoot?

Bekijk hier het complete overzicht met alle Zomergasten van 2020.

Gouden Kalf
Oral is een gevierde actrice die al op tal van plekken heeft gespeeld, van Amsterdam tot New York, met de taboedoorbrekende voorstelling Gesluierde Monologen. Ook won ze een Gouden Kalf voor Beste Actrice in een Televisiedrama in ontvangst mocht nemen voor haar rol in In Vrijheid en ze speelde met haar moeder samen in Niet meer zonder jou. Daar houdt het werk van deze creatieveling echter nog niet op: ze is ook een veelgevraagd columnist en was één van de oprichters van toneelgroep Adelheid+Zina.

Opa en oma
Nazmiye Oral werd geboren in Hengelo in een traditioneel Turks gezin, en ze werd op zesjarige leeftijd naar Turkije gestuurd om een tijdje bij haar opa en oma te wonen. Eenmaal terug in Nederland weigerde ze uitgehuwelijkt te worden; ze schreef zich in voor de kunstacademie en ging op kamers in Arnhem. Sinds de jaren negentig is ze een bekende actrice in Nederland dankzij rollen in onder meer Baantjer en Oppassen!. Naast haar werk als columniste verscheen in 2011 ook de roman Zehra, waarvoor ze genomineerd werd voor de E. du Perronprijs.

Anders zijn
Op de website van de VPRO vertelt Oral: "Mijn hele leven gaat over 'anders zijn', ten opzichte van de Turkse en de Nederlandse groep. Tegelijk wilde ik niet bij een groep horen als dat betekende dat die anderen minder waren of slecht. Ik wil laten zien hoe je op zoek kunt gaan naar verbinding met mensen die anders denken dan jij. Mijn avond moet gaan over hoe je van 'de ander' familie kunt maken."

De aflevering van Zomergasten met actrice, schrijfster en theatermaker Nazmiye Oral is op zondag 2 augustus om 20.15 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Zomergasten terugkijken bij Gids.tv.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Nazmiye Oral in Zomergasten 2020 aflevering 3: wie is deze actrice en schrijver? of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV