Jaap Goudsmit in Zomergasten 2020 aflevering 4: wie is deze viroloog?

Jaap Goudsmit in Zomergasten 2020 aflevering 4: wie is deze viroloog?
Aflevering met Goudsmit is 9 augustus te zien op NPO 2

Nieuws :

Viroloog Jaap Goudsmit is op zondag 9 augustus de vierde gast in Zomergasten 2020. Janine Abbring ontvangt hem voor een avondvullend gesprek, waarbij het coronavirus - gezien het beroep van Goudsmit - ongetwijfeld aan bod komt. Maar wie is deze Goudsmit eigenlijk?

Bekijk hier het complete overzicht met alle Zomergasten van 2020.

Aidsonderzoeker
Goudsmit is werkzaam als wetenschappelijk directeur bij het Human Immunomics Initiative van de Harvard T.H. Chan School of Public Health. Hij is één van de belangrijkste aidsonderzoekers ter wereld en is ook deskundige op het gebied van vaccinontwikkeling en veroudering van het immuunsysteem. Met de uitbraak van het coronavirus werd de kennis en expertise van virologen ineens van levensbelang en ook Goudsmit volgt de Nederlandse corona-aanpak sinds de start van de lockdown op de voet.

Medicijn
Na in 1978 cum laude af te studeren aan de Universiteit van Amsterdam werkte hij tijdelijk in de Verenigde Staten, waarna hij zich in Nederland specialiseerde tot viroloog. Gedurende zijn carrière kreeg Goudsmit vooral in 1990 te maken met een zware tegenslag: hij claimde een medicijn tegen aids op het spoor te zijn, maar achteraf bleek dit onjuist. Goudsmit ging er bijna aan onderdoor, maar hij herpakte zich en werd wetenschappelijk directeur van vaccinfabrikant Crucell. Hij ontwikkelde er onder meer vaccins voor ebola en aids.

Overleven
Tegen de VPRO zegt Goudsmit: "Het thema voor mijn avond is overleven. Mijn overlevingsstrategie is er een van leren en nieuwsgierig zijn, maar het gaat er ook om wat je moet doen om letterlijk te overleven. Net als iedereen werd ik door de coronacrisis overvallen en gedwongen mij af te vragen of ik als viroloog en epidemioloog wel was voorbereid op wat er aan het gebeuren was. Stonden we als experts niet te snel klaar met lessen uit het verleden bij een epidemie door een virus dat geen van ons of onze leermeesters ooit had meegemaakt of bestudeerd?"

De aflevering van Zomergasten met Jaap Goudsmit is op zondag 9 augustus om 20.15 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Zomergasten terugkijken bij Gids.tv.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Jaap Goudsmit in Zomergasten 2020 aflevering 4: wie is deze viroloog? of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV