Ilja Leonard Pfeijffer in Zomergasten 2020 aflevering 6: wie is deze schrijver?

Ilja Leonard Pfeijffer in Zomergasten 2020 aflevering 6: wie is deze schrijver?
Aflevering met Pfeijffer is 23 augustus te zien op NPO 2

Nieuws :

Dit jaar vormt schrijver Ilja Leonard Pfeijffer het slotakkoord van de zesdelige reeks van Zomergasten. Hij komt op zondag 23 augustus langs bij Janine Abbring voor een goed gesprek, inclusief bijzondere beeldfragmenten. Daarvoor komt Pfeijffer speciaal over uit zijn woonplaats Genua.

Bekijk hier het complete overzicht met alle Zomergasten van 2020.

Libris Literatuurprijs
Pfeijffer hoort bij de meest gelezen romanschrijvers van Nederland. Zijn boek Grand Hotel Europa, waarin hij Europa beschrijft als een plek met zoveel verleden dat er voor de toekomst geen plek is, was met 250.000 verkochte exemplaren zelfs de best verkochte roman van 2019. Hij brak door met La Superba, waarvoor hij de Libris Literatuurprijs won, maar schrijft ook columns, essays, poëzie en toneelstukken. De afgelopen maanden deed hij in NRC Handelsblad dagelijks verslag van de coronacrisis en de impact ervan op Europa, Italië, de stad Genua en zijn eigen leven.

Alcohol
In 2008 stapte Pfeijffer in Leiden op de fiets richting Rome, maar hij bleef steken in Genua - een plek die hij sindsdien niet meer verlaten heeft. Hij had genoeg van het Amsterdamse kringetje van schrijvers, dat hem een claustrofobisch gevoel gaf. Waar hij nog géén genoeg van had, was de alcohol: jarenlang had Pfeijffer 'schrijver en drinker' op zijn visitekaartje staan. Inmiddels drinkt hij al vier jaar niet meer omdat hij zich naar eigen zeggen wil "inspannen voor mijn gezondheid". In Italië schrijft Pfeijffer ook zijn bekroonde La Superba.

Onvoorspelbaar
Al met al is Pfeijffer een markante en bijzondere schrijver. Tegen de VPRO zegt hij: "Ik zou het liefste willen dat de avond op onvoorspelbare wijze alle kanten op schiet en de kijkers in verbijstering achterlaat. Maar ik vrees dat de avond toch een thema zal hebben. Dat het allemaal raakt aan de verhouding tussen feit en fictie, tussen realiteit en fantasie."

De aflevering van Zomergasten met Ilja Leonard Pfeijffer is op zondag 23 augustus om 20.15 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Zomergasten terugkijken bij Gids.tv.Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV