Fenomenale historische actiefilm Gladiator zie je vrijdag op Veronica

Fenomenale historische actiefilm Gladiator zie je vrijdag op Veronica
Ook te streamen via Netflix

Kijktip :

De hoogtijdagen van de zogeheten swords and sandals-films lag al in een ver verleden toen topregisseur Ridley Scott besloot om de film Gladiator te maken. Het werd een gigantisch succes en leidde tot een heropleving van het genre, met producties als Alexander en Troy. De film is vrijdag te zien op Veronica en je kunt Gladiator streamen via onder meer Netflix.

Het verhaal
Keizer Marcus Aurelius beschouwt zijn beste generaal Maximus als een zoon. Wanneer Marcus' jaloerse zoon Commodus hoort dat zijn vader niet hem maar Maximus als troonopvolger wil aanstellen, vermoordt hij zijn vader en geeft hij opdracht Maximus te executeren. Deze weet aan de dood te ontsnappen, maar wordt verkocht als slaaf. In de gladiatorschool van Proximo ontwikkelt hij zich tot een ware vechtmachine, die zich keer op keer staande weet te houden in het Colosseum. Om alsnog wraak te kunnen nemen moet hij de sympathie van het Romeinse volk winnen. Zij is namelijk het enige dat machtiger is dan Commodus, de nieuwe keizer.

Comeback van de gladiator
Veertig jaar na de twee bekendste en meest succesvolle gladiatorenfilms, Ben-Hur (1959) en Spartacus (1960), stapte de Australische acteur Russell Crowe in de grote schoenen van Charlton Heston en Kirk Douglas. Zij gingen hem voor in de titelrollen van de twee epische filmklassiekers en nu was het de beurt van Crowe om de gladiator Maximus Decimus Meridius te vertolken in deze epische historische film. Het enorme succes van Gladiator (de film was na Mission: Impossible 2 de grootste blockbuster van 2000) inspireerde ook andere filmmakers tot het maken van gladiatorenfilms - met wisselend succes.

Oscarsucces
De comeback van de gladiatorenfilm werd bezegeld bij de jaarlijkse Oscaruitreiking in 2001. Gladiator was genomineerd voor twaalf beeldjes en won er uiteindelijk vijf, waaronder de prijzen voor Beste Film en Beste Acteur. Nog altijd is het genieten van deze prachtige film, die naast bloedstollende gevechten, enorme veldslagen en angstaanjagende scènes ook veel ontroerende momenten bevat - subliem ondersteund door de muziek van Hans Zimmer. De topcast maakt het plaatje compleet: naast Crowe schitteren ook Joaquin Phoenix, Oliver Reed en Richard Harris in dit meesterwerk.

Gladiator (2000) wordt beoordeeld met een 8,5 op IMDb en is op vrijdag 10 juli om 20.30 uur te zien op Veronica.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Fenomenale historische actiefilm Gladiator zie je vrijdag op Veronica of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV