Baanbrekende avonturenfilm Jurassic Park vrijdag te zien op SBS 9

Baanbrekende avonturenfilm Jurassic Park vrijdag te zien op SBS 9
Ook te streamen via Pathé Thuis en iTunes

Kijktip :

In 1993 leverde regisseur Steven Spielberg twee films af die niet meer van elkaar hadden kunnen verschillen. Aan het eind van het jaar verbaasde hij vriend en vijand met het aangrijpende oorlogsdrama Schindler's List, terwijl hij eerder in 1993 een baanbrekende avonturenfilm uitbracht: Jurassic Park. Deze film is vrijdag te zien op SBS 9 en je kunt Jurassic Park streamen via onder meer Pathé Thuis en iTunes.

Het verhaal
Op een afgelegen eiland voor de kust van Costa Rica heeft de rijke, excentrieke ondernemer John Hammond een uitzonderlijk themapark gebouwd. Het park bevat prehistorische schepsels van 65 miljoen jaar terug, die door wetenschappers met behulp van DNA uit dinosaurusbloed tot leven zijn gewekt. Een select groepje, met onder meer dr. Alan Grant, dr. Ellie Satler en onheilsprofeet Ian Malcolm, wordt door Hammond samen met zijn kleinkinderen Tim en Lex uitgenodigd om voor de officiële opening een kijkje te komen nemen. Maar de rondleiding krijgt een ander verloop dan verwacht als het veiligheidssysteem kapot gaat en de reuzen op hol slaan.

Waanzinnige special effects
Zelfs nu, bijna dertig jaar na de release van Jurassic Park, zien de special effects van de film er nog indrukwekkend uit. In 1993 slaagde Spielberg er in om een team van technici samen te stellen die levensechte dinosauriërs uit de computer wist te toveren - een noviteit, want met de computer geproduceerde special effects waren in die tijd nog niet gebruikelijk. Het publiek stroomde massaal toe om deze baanbrekende en buitengewoon vermakelijke avonturenfilm te zien; Jurassic Park was korte tijd zelfs de meest opbrengende film aller tijden, met een omzet van bijna een miljard dollar.

Geweldige cast
Hoewel sommige regisseurs van special effects-spektakels hun cast nog weleens uit het oog willen verliezen, houdt Spielberg daar stevig grip op. De verschillende personages worden goed uitgewerkt en hij kon bovendien beschikken over een aantal geweldige acteurs, zoals de Australiër Sam Neill, de jonge Laura Dern, de excentrieke Jeff Goldblum en veteraan Richard Attenborough. Samen met de prachtige muziek van Spielbergs vaste componist John Williams stuwen zij deze avonturenfilm, die je keer op keer kunt bekijken, naar grote hoogten.

Jurassic Park (1993) wordt beoordeeld met een 8,1 op IMDb en is op vrijdag 10 juli om 20.30 uur te zien op SBS 9. Lees hier op welk kanaal SBS 9 te vinden is bij jouw tv-aanbieder.

Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Baanbrekende avonturenfilm Jurassic Park vrijdag te zien op SBS 9 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV