Andere Tijden zaterdag te zien met marathonuitzending Nacht over racisme

Andere Tijden zaterdag te zien met marathonuitzending Nacht over racisme
Aan de vooravond van NPO themadag

Kijktip :

Op zondag 12 juli staat de publieke omroep in het teken van racisme tijdens de themadag Nederland tegen racisme. Speciaal voor die gelegenheid is Andere Tijden het eigen archief ingedoken, waaruit een speciale marathonuitzending over racisme is samengesteld: De nacht over racisme. Tot diep in de nacht zijn afleveringen over dit thema te zien op NPO 2.

Nederlands-Indië en Sjors en Sjimmie
Ook ons land kent een lange geschiedenis van discriminatie en racisme. In deze special komen onder meer het koloniale Suriname en Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bod, maar ook de behandeling die Joden ten deel viel na hun vlucht uit Nazi-Duitsland en (aan de overkant van de oceaan) de beroerde positie van zwarte soldaten in het Amerikaanse leger. Verder zien we beelden van stripfiguren Sjors en Sjimmie en hoe de zwarte Sjimmie een metamorfose kreeg.

Brief aan Beatrix
In de uitzending is daarnaast aandacht voor de eerste zwarte school in ons land, een vergeten film die kroonprinses Beatrix in 1979 maakte (waarin ze haar zorgen uitte over de positie van allochtone kinderen in Nederland) én een brief die presentatrice Astrid Sy zelf op twaalfjarige leeftijd schreef aan de toenmalige koningin Beatrix. Hierin hield ze een vurig pleidooi voor het stoppen van discriminatie. Meer over de brief en het antwoord van de koningin is in deze uitzending ook te zien.

De Andere Tijden-special "De nacht over racisme" is op zaterdag 11 juli om 22.20 uur te zien op NPO 2. Je kunt daarna de Andere Tijden-special over racisme terugkijken bij Gids.tv.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Andere Tijden zaterdag te zien met marathonuitzending Nacht over racisme of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV