Vanavond op tv: NOS Mijn Sportzomer, verslag 25 jaar na Srebrenica en meer

Vanavond op tv: NOS Mijn Sportzomer, verslag 25 jaar na Srebrenica en meer
De tv-tips van Gids.tv voor zaterdag 11 juli

Kijktip :

Mis je in deze coronacrisis de mooie beelden van sport? Dan moet je vanavond zeker kijken naar het nieuwe programma Mijn Sportzomer. Maar je kunt ook kiezen voor een actiefilm, een serie over het leven in de dierentuin, of programma’s over Srebrenica of racisme. Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor zaterdag 11 juli.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Actiethriller: Blade

Veronica
Veronica
20:00 uur

Door de aderen van Blade stroomt vampierbloed. Dit geeft hem onmetelijke krachten, maar maakt hem ook een buitenstaander: hij behoort net zo min tot de mensenwereld als tot de vampierwereld. Blade stelt zich ten doel de mensheid te beschermen tegen de moordenaar van zijn moeder. Samen met de gedreven vampierjager Abraham Whistler begint hij een bloederige kruistocht tegen het opkomende gevaar dat de wereld bedreigt. Ze komen hierbij oog in oog te staan met de leider van de 'vampierwereld', Deaco. Maar Frost blijkt niet de enige tegenstander. Blade's grootste vijand is de vampier in zichzelf.


Slot: Het echte leven in de dierentuin

NPO 1
NPO 1
20:30 uur

In de laatste aflevering van Het echte leven in de dierentuin wordt het pandajong geboren, is een van de vrouwtjesolifanten plots weer in trek en moet een berberaap leren om te gaan met soortgenoten.
Reuzenpandavrouwtje Wu Wen ligt in haar kraamhol. Op een ochtend klinkt eindelijk het geluid waar zolang op werd gewacht: het gekrijs van een pandajong. Nadat olifantenman Tusker vrouwtje Duna heeft gedekt, toont hij ook veel interesse in Tembo. Dat is verrassend want Tembo is te oud om jongen te krijgen, een zogenoemde flatliner. Soms krijgen olifanten op latere leeftijd hun cyclus terug. Al snel blijkt uit hormoonmetingen dat Tuskers interesse daarmee te maken heeft. De ijsbeerwelpjes gaan voor het eerst zwemmen. Voor verzorger Dorine een kans om eindelijk te zien welk geslacht de kleintjes hebben. Berberaap Viktor is gevonden in een stadsplantsoen, met een luier en een halsband om. Hij heeft nooit contact gehad met soortgenoten. Hij moet leren zich als berberaap te gedragen. Anders zal de groep hem hardhandig laten weten dat hij niet welkom is.


25 jaar na Srebrenica: reportages en herdenkingen

NPO 2
NPO 2
20:30 uur

Op 11 juli 2020 wordt in Bosnië en in Den Haag de val herdacht van de moslimenclave Srebrenica, 25 jaar geleden. Met meer dan 8000 doden was het de eerste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De NOS zendt een verslag uit van beide herdenkingen, afgewisseld met reportages. Centraal thema: hoe verwerk je een genocide? In de reportages komen overlevenden aan het woord, zoals een destijds 17-jarige jongen die samen met zijn broer de bergen rond Srebrenica was ingevlucht. Hij overleefde als door een wonder, zijn broer niet. Op de plek waar zij elkaar voor het laatst zagen, deelt hij zijn herinneringen. Een vrouw die toen 9 was, verloor haar vader en twaalf andere naasten. Op haar 16e was zij degene die het lichaam van haar vader moest identificeren. Er is de Dutchbatter, toen 25 jaar, die vertelt hoe het drama van Srebrenica zijn leven heeft getekend. En de Bosnisch-Nederlandse architecte Arna Mackic komt aan het woord over hoe zij met architectuur de verdeelde Bosnische bevolkingsgroepen wil verbinden. Verder zijn er beelden van de herdenkingen, eerder op de dag, op Het Plein in Den Haag en bij het Herdenkingsmonument en de begraafplaats voor de slachtoffers in de buurt van Srebrenica. NOS-verslaggever Gerri Eickhof is erbij in Bosnië en deelt zijn indrukken.


Andere Tijden: Nacht over racisme

NPO 2
NPO 2
22:20 uur

Aan de vooravond van de NPO-themadag Nederland Tegen Racisme is Andere Tijden het eigen archief ingedoken. In de Nacht over racisme een marathonuitzending tot diep in de nacht met afleveringen uit een ver en minder ver verleden. Over het koloniale Suriname en over Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over de behandeling die Joden ten deel viel na hun vlucht uit Nazi-Duitsland. Over de beroerde positie van zwarte soldaten in het Amerikaanse leger. Maar ook over de eerste zwarte school in ons land, over de stripfiguren Sjors en Sjimmie en hoe zwarte Sjimmie een metamorfose onderging. En over een vergeten film die kroonprinses Beatrix in 1979 maakte waarin ze speciale zorg uitte over de positie van allochtone kinderen in Nederland. De uitzending wordt gepresenteerd door Astrid Sy, die in de voorbereidingen voor dit programma in haar archief een brief vond die zij als 12-jarige schreef aan toenmalig koningin Beatrix. Met daarin een vurig pleidooi voor het stoppen van discriminatie. Meer over de brief en het antwoord van de koningin is in deze uitzending ook te zien.


Nieuw: NOS Mijn Sportzomer

NPO 1
NPO 1
22:20 uur

In het nieuwe praatprogramma Mijn Sportzomer, een soort Zomergasten met sportfragmenten, stellen wekelijks twee bekende gasten hun favoriete sportavond samen met fragmenten uit het archief. Om en om ontvangen Dione de Graaff en Tom Egbers elke zaterdag rond 22:10 uur twee BN'ers die de avond samenstellen. Het zijn combinaties van mensen die een gemeenschappelijke liefde voor sport delen of die we deze sportzomer in een andere hoedanigheid zouden hebben teruggezien. De eerste drie duo's zijn inmiddels bekend:

  • 11 juli: Tom en Youp van 't Hek
  • 18 juli: Jan en Youri Mulder
  • 25 juli: Raemon Sluiter en Fatima Moreira de Melo

Aan de fragmenten zit vaak een persoonlijk verhaal vast. Zij laten beelden zien die veel indruk op hen hebben gemaakt.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Vanavond op tv: NOS Mijn Sportzomer, verslag 25 jaar na Srebrenica en meer of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV