Overweldigende oorlogsfilm Apocalypse Now zie je vrijdag op Veronica

Overweldigende oorlogsfilm Apocalypse Now zie je vrijdag op Veronica
Ook te streamen via iTunes

Kijktip :

Na de successen van The Godfather (1972), The Conversation (1974) en The Godfather, Part II (1974) wilde regisseur Francis Ford Coppola het beroemde boek Hearts of Darkness van Joseph Conrad vertalen naar de Vietnamoorlog. Het resultaat, Apocalypse Now, liet vijf jaar op zich wachten, maar was dan ook een meesterwerk. De film is vrijdag te zien op Veronica en je kunt Apocalypse Now streamen via iTunes.

Het verhaal
Kapitein Benjamin L. Willard wordt tijdens de Vietnamoorlog aangesteld om de vermiste kolonel Kurtz op te sporen. Kurtz houdt zich ergens in de bossen van Cambodja schuil, waar hij een eigen kolonie heeft gesticht. Willard gaat hem per boot zoeken en krijgt daarbij gezelschap van een markant groepje soldaten: een jongeling, een neuroot, een oudere kaptein en een surfer die beter thuis had kunnen blijven. Hun zoektocht brengt hen langs de vreemdste plekken en figuren. Langzaam beginnen ze de ellende van de oorlog te in te zien. Voor ze het weten is het meer een kwestie van overleven dan van het vinden van Kurtz.

Episch meesterwerk
Veronica zendt vrijdag de Redux-versie van Apocalypse Now. Deze editie bevat een aantal extra scènes en duurt ruim drie uur. Het maakt de film niet minder indrukwekkend: het openingsshot behoort meteen tot de meest memorabele beelden uit de Hollywoodcinema, ondersteund door het lugubere nummer 'The End' van The Doors. Wat volgt is een episch meesterwerk, dat de waanzin van de oorlog in al zijn lelijkheid laat zien. Coppola lijkt met de film ongegeneerd kritiek te leveren op de Amerikaanse inmenging in de Vietnamoorlog.

Gestoorde personages
Bovendien is het ene personage in Apocalypse Now nog gestoorder dan het andere. Luitenant-kolonel William "Bill" Kilgore (gespeeld door Robert Duvall) spant echter de kroon: hij is er op uit om zo veel mogelijk Vietnamezen aan flarden te schieten onder het genot van de 'Walkürenritt' van Richard Wagner. Naast Duvall spelen er nog tal van grote acteurs in de film: Martin Sheen, Marlon Brando, Dennis Hopper en Harrison Ford, bijvoorbeeld. Zij konden niet verhinderen dat de productie van Apocalypse Now een enorme ramp was; samen dragen ze echter wel bij aan het schitterende eindresultaat.

Apocalypse Now (1979) wordt beoordeeld met een 8,4 op IMDb en is op vrijdag 17 juli om 20.30 uur te zien op Veronica.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Overweldigende oorlogsfilm Apocalypse Now zie je vrijdag op Veronica of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier