Vanavond op tv: Buch in de bijzondere bajes en Spaanse film Mar adentro

Vanavond op tv: Buch in de bijzondere bajes en Spaanse film Mar adentro
De tv-tips van Gids.tv voor donderdag 30 juli

Kijktip :

De Keuringsdienst van Waarde onderzoekt vanavond bacon op NPO3. Bij SBS6 word je meegenomen naar de gevangenis in Uruguay in Buch in de Bijzondere Bajes en Canvas zendt de Spaanse dramafilm Mar Adentro uit. Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor donderdag 30 juli.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Keuringsdienst van Waarde: bacon

NPO 3
NPO 3
20:25 uur

De Keuringsdienst van Waarde doet in deze uitzending onderzoek naar vlees dat in elk land weer anders heet: bacon, ontbijtspek of pancetta.

Verschil
Het ene kost een schijntje, het ander is weer schreeuwend duur. Maar wat is het verschil? Het is vet en zit aan een varken.

Verhaal
Dat het uit een varken komt, is iedereen het over eens. Maar waar uit het varken precies? De Keuringsdienst wast het varkentje en gaat op zoek naar het verhaal achter de plakjes spek.


Buch in de Bijzondere Bajes: Uruguay

SBS 6
SBS 6
20:30 uur

In de tweede aflevering van het driedelige programma Buch in de Bijzondere Bajes bezoekt Nicole Buch de gevangenis in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo.

Vakantiepark
Daar zitten honderden criminelen vast voor zware vergrijpen zoals overval, moord, oplichting en verkrachting. Toch lijkt deze bajes vol met zware jongens net een vakantiepark; onbeperkt bezoek, hulp bij het opzetten van een eigen onderneming, en een speciale sekskamer voor qualitytime met je partner.

Rugby
Maar het meest bijzonder is toch wel de rol van de rugbysport in deze bajes: In 1972 crashte een vliegtuig in de bergen met aan boord het Uruguayaanse rugbyteam. Dit verhaal is verfilmd en daardoor wereldberoemd: de leden aten hun overleden teamgenoten op om zo te kunnen overleven. De helden die dit drama hebben overleefd hebben rugby in de bajes geïntroduceerd als middel om zware criminelen weer op het rechte pad te krijgen.


Spaanse dramafilm: Mar adentro

Canvas
Canvas
21:08 uur

Op donderdagavond 30 juli kun je op Canvas genieten van het prachtige, aangrijpende drama Mar adentro (Engelse titel: The Sea Inside). In deze geweldige Spaanse film speelt Javier Bardem de sterren van de hemel als een aan bed gekluisterd kasplantje.

Verhaal
Ramón ligt al bijna 30 jaar krachteloos in zijn bed, onder de hoede van zijn familie. Zijn enige uitzicht op het leven is het raam van zijn kamer, vlakbij de zee die hij ooit zo graag bereisde en waar hij het ongeluk kreeg dat een einde maakte aan zijn jeugd. Sinds dat ongeluk is het zijn doel zijn leven op een waardige manier te beëindigen. De aankomst van twee vrouwen verstoort zijn wereld: Julia is een advocaat die hem in zijn strijd wil helpen en Rosa de buurvrouw uit het dorp die hem ervan wil overtuigen dat zijn leven - ondanks de pijn - nog de moeite waard is.


Nieuw: Dragnificent!

TLC
TLC
21:30 uur

De vier populairste dragqueens van de Verenigde Staten geven verschillende doodgewone mensen een extreme make-over voor een speciale gebeurtenis. Dragnificent! is elke donderdag om 21:30 uur te zien op TLC.

Transformeren
Of het nu een bruid is op haar mooiste dag, een alumni die er bijzonder uit wil zien op een schoolreünie of een vrouw die een nieuwe start maakt nadat ze veel gewicht is verloren. De dragqueens weten als geen ander hoe je iemand moet transformeren en hoe je vervolgens een feestje moet bouwen.

De vier dragqueens
Bebe is al tien jaar professioneel weddingplanner, Jujubee is stijlexpert, Alexis geeft advies over body-image en zelfvertrouwen en Thorgy weet als muzikant precies welke muziek voor de juiste sfeer zorgt.


Docu: Pisnicht The Movie

NPO 3
NPO 3
21:55 uur

Documentaire over de tolerantie in Nederland op het gebied van homoseksualiteit.

Taalgebruik
Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven. Soms als grapje, soms als scheldwoord. Vaak als iets ertussenin. Wat voor de een normaal taalgebruik is, ervaart de ander als een belediging of een vorm van homofobie.

Impact
Terwijl er discussie wordt gevoerd 'of je nog wel alles kan zeggen in dit land', onderzoekt Nicolaas in 'Pisnicht: The Movie' wat de impact is van deze woorden op (jonge) homo’s.

Youp van 't Hek
Aanleiding voor deze persoonlijke documentaire is de discussie die ontstond nadat Youp van 't Hek het woord 'pisnicht' gebruikte in zijn show en NRC-column en er in Veronica Inside ook homograppen werden gemaakt.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Vanavond op tv: Buch in de bijzondere bajes en Spaanse film Mar adentro of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen