Docu: Aapje Aram gemist? | Gids.tv

Docu: Aapje Aram gemist?
Aapje Aram

NPO 2
zaterdag 7 september 21:05 uur

Uitzending van Aapje Aram gemist?

Aapje Aram gemist? Bekijk hier de hele uitzending Documentaire waarin een antropoloog, een primatoloog, een evolutiebioloog en een museumdirecteur naar de berg Kenepai op Borneo reizen, op zoek naar de doodsoorzaak van een baby-orang-oetan die werd aangetroffen in een vat in museum Naturalis. Vergeten vatEen medewerker van het natuurhistorische museum Naturalis kwam in de collectie een lang vergeten vat tegen. Geen van zijn collega's kende de inhoud van deze plastic ton, maar nadat hij de deksel eraf haalde om te kijken wat erin zat, doed hij een heftige vondst: op de bodem ligt een baby-orang-oetan uit Borneo, eind 19e eeuw verzameld door ene Johann Büttikofer. Aandoenlijke dierWat, zo denkt de medewerker, moeten we nu doen met dit prachtige, aandoenlijke dier? Een groep wetenschappers gaat op zoek naar antwoorden. Die zoektocht is te zien in deze documentaire. Plaats delictWaar kwam Aram, zoals het aapje genoemd wordt, vandaan? Welke band hebben de lokale Dajaks met de orang-oetan? En leven er nu nog orang-oetans in het gebied? Eenmaal aangekomen op plaats delict, kijken de wetenschappers met een dubbel gevoel naar het verleden. SchietenWat bezielde hun 19e-eeuwse voorgangers om het regenwoud in te trekken en aapjes uit bomen te schieten? En moeten we dit verhaal eerlijk aan het Nederlandse publiek vertellen? Vernieuwde Naturalis geopend: Freek Vonk geeft een rondleiding Bekijk deze video »
Uitzending :
Bekijk de uitzending van Aapje Aram
Tip

Uitzending van Aapje Aram gemist? Documentaire waarin een antropoloog, een primatoloog, een evolutiebioloog en een museumdirecteur naar de berg Kenepai op Borneo reizen, op zoek naar de doodsoorzaak van een baby-orang-oetan die werd aangetroffen in een vat in museum Naturalis.

Vergeten vat
Een medewerker van het natuurhistorische museum Naturalis kwam in de collectie een lang vergeten vat tegen. Geen van zijn collega's kende de inhoud van deze plastic ton, maar nadat hij de deksel eraf haalde om te kijken wat erin zat, doed hij een heftige vondst: op de bodem ligt een baby-orang-oetan uit Borneo, eind 19e eeuw verzameld door ene Johann Büttikofer.

Aandoenlijke dier
Wat, zo denkt de medewerker, moeten we nu doen met dit prachtige, aandoenlijke dier? Een groep wetenschappers gaat op zoek naar antwoorden. Die zoektocht is te zien in deze documentaire.

Plaats delict
Waar kwam Aram, zoals het aapje genoemd wordt, vandaan? Welke band hebben de lokale Dajaks met de orang-oetan? En leven er nu nog orang-oetans in het gebied? Eenmaal aangekomen op plaats delict, kijken de wetenschappers met een dubbel gevoel naar het verleden.

Schieten
Wat bezielde hun 19e-eeuwse voorgangers om het regenwoud in te trekken en aapjes uit bomen te schieten? En moeten we dit verhaal eerlijk aan het Nederlandse publiek vertellen?

Bekijk deze aflevering van Aapje Aram hier terug.

Tags: doodsoorzaak, museum, zoektocht, documentaire, plastic, orang-oetan, delict, naturalis, reizen, borneo, collectie, regenwoud, aapje, orang-oetans, collega, eeuw, baby, vondst, publiek, band, kijken

ACTUELE VIDEO'S

MEER ACTUELE VIDEOS »


ACTUEEL TV-NIEUWS

MEER ACTUEEL TV-NIEUWS »


AANRADERS OP TV