Andere Tijden Special: 100 jaar verkeer gemist? | Gids.tv

Andere Tijden Special: 100 jaar verkeer gemist?
Andere Tijden Special: 100 jaar verkeer

NPO 2
maandag 15 juli 21:10 uur

Uitzending van Andere Tijden Special: 100 jaar verkeer gemist?

Andere Tijden Special: 100 jaar verkeer Special van het historische reportagemagazine 'Andere Tijden' waarin men terugblikt op 100 jaar verkeer in Nederland. . Binnenkort rijden er in Nederland negen miljoen auto's rond. In het jaar 1900 waren dat er slechts tweehonderd. In deze special is te zien hoe dorpen en steden volstrekt niet berekend waren op deze nieuwe verkeersdeelnemer: voetgangers, fietsers, trams en auto's zaten elkaar danig in de weg.
Uitzending
Bekijk de uitzending van Andere Tijden Special: 100 jaar verkeer
Tip

Uitzending van Andere Tijden Special: 100 jaar verkeer gemist? Binnenkort rijden er in Nederland 9 miljoen auto's rond. In het jaar 1900 waren dat er slechts 200. In deze special van Andere Tijden is te zien hoe dorpen en steden volstrekt niet berekend waren op deze nieuwe verkeersdeelnemer: voetgangers, fietsers, trams en auto’s zaten elkaar danig in de weg.

Gevaar
Kranten omschrijven de auto in het begin van de 20e eeuw als 'een nieuw monster op weg' en als 'een gevaar voor de mensheid'. Om de chaos te reguleren verschijnen nieuwigheden in het straatbeeld: stoplichten, zebrapaden, parkeermeters, verkeersagenten. Ook het landschap verandert: in het hele land verrijzen snelwegen, tunnels, aquaducten.

Doden
Ondanks verkeerslessen en voorlichtingscampagnes vallen er tienduizenden doden in het verkeer; begin jaren 70 jaarlijks ruim 3000. Maar de auto is ook een symbool van vrijheid: bepaalde vroeger de spoorweg hoe je route van A naar B ging, de auto maakt het mogelijk je te verplaatsen waar en wanneer je maar wilt.

Verandering
Hoe de onstuimige opmars van de auto in een eeuw tijd het leven en het landschap volkomen veranderde. Bekijk deze aflevering van Andere Tijden Special: 100 jaar verkeer hier terug.

Tags: auto, verkeer, miljoen, nederland, andere tijden, documentaire, vrijheid, tunnels, snelwegen, kranten, steden, spoorweg, 100 jaar, voetgangers, verkeerslessen, route, tienduizenden, monster, dorpen, trams, jaarlijks, special, landschap, eeuw, symbool, doden, chaos, gevaar, jaren 70

ACTUELE VIDEO'S

MEER ACTUELE VIDEOS »


ACTUEEL TV-NIEUWS

MEER ACTUEEL TV-NIEUWS »


AANRADERS OP TV

Meer van dit soort video’s zien?
Schrijf je in voor onze dagelijkse mail update. Elke dag 6 tv-tips, 6 trending video’s en 6 actuele artikelen over films, tv-programma’s en series.
Bedankt!
Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief.