Docu: David Bowie - Finding Fame gemist? | Gids.tv

Docu: David Bowie - Finding Fame gemist?
Overige

Canvas
2020-07-09 22:34:03
Tip

Uitzending van David Bowie: finding fame gemist? Aan de hand van uniek archiefmateriaal en talrijke geluidsfragmenten van David Bowie zelf vertelt regisseur Francis Whately in het derde deel van zijn documentaire-trilogie over de Britse popheld het ontroerende verhaal over Bowies opkomst, die in de tienerjaren weinig glorieus verloopt.

Imago
David Jones (zijn oorspronkelijke naam) verandert voortdurend van band en imago, maar waardering en persoonlijk geluk blijven die eerste jaren uit. Bowie probeert al vroeg van alles uit om "wereldberoemd te worden".

Kabouters
Hij maakt een liedje over kabouters met een volgens velen stuitend vervormde stem (The laughing gnome), mislukt als mimespeler en laadt de hoon van de Engelse staatsomroep op zich met een nieuwe interpretatie van Chim-Chim-Cher-ee uit de film Mary Poppins.

Privé
De even ambitieuze als rebelse buitenstaander Bowie heeft het ook privé niet gemakkelijk. Zo vertelt hij over zijn eerste grote liefde, de danseres Hermione Farthingale, met wie hij een tijdje in de band Feathers speelt: "the girl with the mousy hair".

Zoektocht
Er is niet alleen maar tegenslag. Zo krijgt de grote doorbraak Space Oddity in de film ruime aandacht. Centraal staat Bowies rijk geïllustreerde, permanente zoektocht naar steeds wisselende identiteiten waarin hij speelt met genders, naar een steeds veranderende visie in beeld en geluid, naar aansluiting met de avant-garde; vooral van zijn grote voorbeeld Velvet Underground uit New York.

Bekijk deze aflevering van David Bowie: finding fame hier terug.