De Hofbar: Windmolens in achtertuin IJburgers? gemist? | Gids.tv

De Hofbar: Windmolens in achtertuin IJburgers? gemist?
Nieuws/actualiteiten, Informatief

NPO 2
2021-01-20 09:40:00

Uitzending van De Hofbar gemist?

De Hofbar: Windmolens in achtertuin IJburgers? De Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck is van plan windmolens te plaatsen bij IJburg en de Noorder IJplas. Ironisch genoeg sputteren de Groenlinks-bewoners tegen, want not in my backyard! Een prestigeproject, noemen zij het. Van Doorninck ziet dat niet zo._ De bewoners van IJburg protesteren fel tegen de plannen van de gemeente Amsterdam. Provincie Noord-Holland had afgesproken om windmolens in de hele provincie op minimaal 600 meter van de bewoonde wereld af te zetten, maar voor onder andere Amsterdam is die grens losgelaten. Dus overweegt de gemeente om ze op 350 meter afstand te plaatsen. En dat stuit bewoners tegen de borst. Die 600-meter-grens bestaat om overlast als geluid en slagschaduw tegen te gaan. Maar ook omdat het niet zeker is of windmolens voor gezondheidsschade kunnen zorgen. De gemeente schermt zich achter een draagvlakonderzoek, waaruit zou blijken dat twee derde van de Amsterdammers voor windenergie is. De protesten vertellen echter een ander verhaal.
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste 14 dagen gratis. Klik hier.
Herhaling

Uitzending van De Hofbar gemist? De Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck is van plan windmolens te plaatsen bij IJburg en de Noorder IJplas. Ironisch genoeg sputteren de Groenlinks-bewoners tegen, want not in my backyard! Een prestigeproject, noemen zij het. Van Doorninck ziet dat niet zo._

De bewoners van IJburg protesteren fel tegen de plannen van de gemeente Amsterdam. Provincie Noord-Holland had afgesproken om windmolens in de hele provincie op minimaal 600 meter van de bewoonde wereld af te zetten, maar voor onder andere Amsterdam is die grens losgelaten. Dus overweegt de gemeente om ze op 350 meter afstand te plaatsen. En dat stuit bewoners tegen de borst.

Die 600-meter-grens bestaat om overlast als geluid en slagschaduw tegen te gaan. Maar ook omdat het niet zeker is of windmolens voor gezondheidsschade kunnen zorgen. De gemeente schermt zich achter een draagvlakonderzoek, waaruit zou blijken dat twee derde van de Amsterdammers voor windenergie is. De protesten vertellen echter een ander verhaal. Bekijk deze aflevering van De Hofbar hier terug.

Bekijk hier alle video's en artikelen van De Hofbar

De Hofbar video's

De Hofbar TV-Nieuws