In Europa: Jeroen Dijsselbloems 'drank en vrouwen' gemist? | Gids.tv

In Europa: Jeroen Dijsselbloems 'drank en vrouwen' gemist?
In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt

NPO 2
2020-02-09 22:10:00

Uitzending van In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt gemist?

In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt gemist? Bekijk hier de hele uitzending Documentairereeks over het Europa van de jaren 2000-2020. Seizoen 2 - Aflevering 14 van 20 - De krekel en de mier. In 2017 haalde Jeroen Dijsselbloem zich met één opmerking de woede van de Zuid-Europese landen op de hals. Wat is er waar van zijn stereotypering van de zuiderling? Komiek Nuno Duarte onderzoekt de Portugese psyche. De economie in Portugal groeit als kool. Het is het enige Europese land dat actief vluchtelingen binnenhaalt. Omdat zoveel Portugezen tijdens de crisis hun heil in het buitenland zochten, kan het de arbeidskrachten goed gebruiken. Maar als het er zo goed gaat, waarom willen vluchtelingen en inwoners dan niet blijven? Verder een portret van een eerste Syrische vluchtelingenfamilie die persoonlijk naar Portugal werd gehaald en een portret van twee bevriende verpleegsters. De een besloot te blijven, de ander vertrok naar Engeland en werd er in no time verpleegster van het jaar.
Uitzending :
Bekijk de uitzending van In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt
Tip

Uitzending van In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt gemist? In deze aflevering van de documentairereeks over het Europa van de jaren 2000-2020 gaat het over de opmerking waarmee Jeroen Dijsselbloem de verhoudingen in Europa op scherp zette.

Crisis
Zijn Noord-Europeanen productiever en spaarzamer dan Zuid-Europeanen? Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem maakt eeen opmerking over drank en vrouwen. De Portugezen, hard op weg zich uit de crisis te werken, zijn er drie jaar later nog steeds woest over.

Komiek
In deze aflevering kruipt komiek Nuno Duarte in de huid van Dijsselbloem om te horen hoe zijn landgenoten over drank, vrouwen en hard werken denken.

Rijke buitenlanders
Makelaar Nuno Durão toont een andere bron van inkomsten voor Portugal: de verkoop van kapitale villa's aan rijke buitenlanders. Goed opgeleide Portugezen verlaten het land juist om elders in Europa een goed betaalde baan te vinden.

Vluchtelingen
Om de grote uitstroom op te vangen, heeft Portugal als een van de weinige Europese landen de grenzen wijd opengezet voor vluchtelingen. De Syrische Ali en zijn gezin werden zelfs opgehaald door enthousiaste burgers.

Bekijk deze aflevering van In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt hier terug.


In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt TV-Nieuws