In Europa: bootvluchtelingen gemist? | Gids.tv

In Europa: bootvluchtelingen gemist?
In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt

NPO 2
2020-02-16 22:10:00

Uitzending van In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt gemist?

In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt gemist? Bekijk hier de hele uitzending Documentairereeks over het Europa van de jaren 2000-2020. Seizoen 2 - Aflevering 4 van 20 - De wetten van de zee. Ooit werden bootvluchtelingen in nood geholpen en gastvrij opgevangen op het Europese vasteland. Die tijden zijn voorbij. De Libische kustwacht speelt nu dankzij Europees geld voor poortwachter op de Middellandse Zee en laat daarbij willens en wetens mensen verdrinken. Kapiteins die wel een helpende hand toesteken, worden regelmatig voor de rechter gesleept wegens mensensmokkel. In deze aflevering o.a. kapitein Stefan Schmidt, die in 2004 tot zijn stomme verbazing gearresteerd werd toen hij met 37 Afrikaanse drenkelingen probeerde aan te meren in Italië.
Uitzending :
Bekijk de uitzending van In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt
Tip

Uitzending van In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt gemist? Deze aflevering van de documentairereeks over het Europa van de jaren 2000-2020 gaat over de wetten van de zee.

Hopeloze situaties
De afgelopen twee decennia verdronken tienduizenden mensen die probeerden de Middellandse Zee over te steken in overvolle bootjes. Een kapitein die zulke opvarenden in hopeloze situaties niet redt, is strafbaar. En één die ze wel redt?

Bizar
Deze aflevering begint met het bizarre verhaal van kapitein Stefan Schmidt, die verplicht was zeevaarders in nood te helpen, maar ze vervolgens niet aan land mocht brengen.

Gevaren
Abdul Aziz was één van de opvarenden die door Schmidt werd gered. Hij werd meteen teruggestuurd naar Afrika, maar hij gaf niet op en wist uiteindelijk toch een paar jaar in Europa te leven. Nu is hij terug in Ghana, waar hij jongeren voorlicht over de grote gevaren van migratie naar Europa.

Gevangenisstraf
Kapitein Pia Klemp heeft met haar schip zeker 14.000 mensen van de dood gered. In 2017 nam de Italiaanse justitie het schip in beslag en beschuldigde haar van hulp bij illegale immigratie. Dat kan haar twintig jaar gevangenisstraf opleveren. Desondanks blijft Pia zich inzetten voor de vluchtelingen.

Bekijk deze aflevering van In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt hier terug.


In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt TV-Nieuws