Nieuw: Lost Kingdom of the Black Pharaohs gemist? | Gids.tv

Nieuw: Lost Kingdom of the Black Pharaohs gemist?
Educatief

Canvas
2020-05-24 21:04:37
Tip

Uitzending van Lost Kingdom of the Black Pharaohs gemist? De Vlaamse zender Canvas zendt deze en volgende week zondag 31 mei de tweedelige documentaire Lost Kingdom of the Black Pharaohs uit.

Egyptische Rijk
De Koesjitische Dynastie regeerde honderd jaar over het Oude Egypte en werd geleid door farao's zoals Piye, Shebitku en Taharqa. Ze wonnen veldslagen, bouwden de laatste piramiden en bezorgden het Egyptische Rijk een laatste gouden eeuw.

Zwarte farao's
Volgens tal van geleerden waren deze farao's zwart, maar stereotiepe opvattingen zorgden ervoor dat deze theorie werd verworpen. De afgelopen jaren is echter nieuw bewijs gevonden dat aantoont dat de 25e Dynastie inderdaad werd geleid door machtige zwarte farao's, die de overwinnaars waren van Egyptes zuiderbuur Nubiƫ, het huidige Soedan.

Grafkamers
In deze documentaire onthullen toonaangevende archeologen de meest recente ontwikkelingen in het onderzoek naar het Koesjitische Rijk. In het eerste deel volgen we onder andere het eerste onderzoek van de ondergelopen grafkamers van een piramide. Daarnaast toont een grondige studie van de oude stad Kerma aan dat Koesj wel degelijk een grootmacht was. Zo worden er drones ingezet om voor het eerst de volledige omvang te laten zien van het Koninkrijk van de Zwarte Farao's. Bekijk deze aflevering van Lost Kingdom of the Black Pharaohs hier terug.