Nieuwsuur: Poetin lijft vier regio's in gemist? | Gids.tv

Nieuwsuur: Poetin lijft vier regio's in gemist?
Nieuws, Informatief, Nieuws/actualiteiten

NPO 2
2022-09-30 21:30:00
Actueel

Uitzending van Nieuwsuur gemist? Poetin lijft vier regio's in
Rusland annexeert vandaag de bezette Oekraïense regio's Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja. De Russische president Vladimir Poetin houdt om 14.00 uur Nederlandse tijd een speciale ondertekeningsceremonie in het Kremlin. In de vier regio's waren afgelopen week schijnreferenda over de aansluiting bij Rusland.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft meermaals gezegd dat de referenda illegaal zijn en dat Oekraïne hard zal reageren. Vandaag roept hij de belangrijkste defensie- en veiligheidsfunctionarissen bijeen voor een noodvergadering.

In het oosten van Oekraïne lijkt intussen de stad Lyman weer in Oekraïense handen te gaan vallen. Oekraïense strijdkrachten hebben daar de aanwezige Russen omsingeld. De stad ligt in het noorden van de provincie Donetsk, die al sinds 2014 voor een deel bezet wordt door pro-Russische rebellen, en is van strategisch belang voor de Donbas.

We schakelen vanavond met onze correspondenten en in de studio is verslaggever Gert-Jan Dennekamp, net terug uit Oekraïne, waar hij meeliep met een Oekraïense militair.

Komt er een EU-energieplan?
Een nieuw spoedberaad vandaag van de 27 EU-energieministers. Een groeiende groep landen wil dat de Europese Commissie komt met een voorstel voor een maximum prijs voor gas op de groothandelsmarkt. Maar niet iedereen wil ingrijpen. De discussie verdeelt Europa.

Armoede dreigt voor steeds meer Britten
Het Verenigd Koninkrijk kampt met zeer hoge inflatiecijfers. Het afgelopen jaar waren in het Verenigd Koninkrijk al meer dan twee miljoen mensen afhankelijk van de voedselbank. De verwachting is dat dit aantal de komende maanden flink zal stijgen, nu in oktober de energierekeningen voor veel huishoudens zullen verdrievoudigen of zelfs verviervoudigen. Europa-correspondent Saskia Dekkers is in Liverpool en Hull, waar zij spreekt met leden van de campagne om de energierekening te verscheuren (Don't Pay) en met slachtoffers van het economisch beleid van de nieuwe premier, Liz Truss. Bekijk deze aflevering van Nieuwsuur hier terug.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Nieuwsuur

Nieuwsuur video's

Nieuwsuur TV-Nieuws