Nieuwsuur: nog geen financiering voor prijsplafond energie gemist? | Gids.tv

Nieuwsuur: nog geen financiering voor prijsplafond energie gemist?
Nieuws, Informatief, Nieuws/actualiteiten

NPO 2
2022-10-06 21:30:00
Actueel

Uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hieronder de onderwerpen van Nieuwsuur van donderdag 6 oktober.

Nog geen financiering voor prijsplafond energie
Het prijsplafond voor energie dat het kabinet wil invoeren, gaat wellicht meer kosten dan gedacht. Het kabinet heeft nog geen idee waar dat geld vandaan moet komen. Omdat de plannen verruimd zijn, vallen ook de maatregelen duurder uit: 23,5 miljard euro en in het minst gunstige geval zelfs 40 miljard euro. Het kabinet ging eerst uit van ongeveer 10 tot 15 miljard euro. De Kamer besprekt het vandaag tijdens de tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Te gast is econoom Mathijs Bouman.

De toekomst van kernenergie in Nederland
Nog maar een paar jaar geleden werd kernenergie na het grote ongeluk in het Japanse Fukushima door veel landen uitgebannen. Maar inmiddels is de situatie totaal veranderd: de energiebehoefte groeit explosief en het aanbod is problematisch door de oorlog in Oekraïne. Kernenergie wordt inmiddels weer omarmd omdat het - anders dan kolen en gas - weinig CO2 uitstoot. Een verrassende nieuwe aanbieder van kerncentrales is Rolls-Royce. Vooral bekend van luxe auto's, maar het Britse bedrijf wil ook kleine kerncentrales, zogenaamde SMR's, gaan bouwen. Bijvoorbeeld in Nederland.

Duurzamere zorg komt moeilijk van de grond
Ook de zorg moet verduurzamen. Maar dat valt nog niet mee. Er is te weinig bewustzijn en het ontbreekt aan concrete doelstellingen. Daar zou vandaag verandering in komen met de 'Green Deal Duurzame Zorg 3.0', een akkoord tussen de overheid en ruim 300 zorgorganisaties. Maar de ondertekening is uitgesteld, want een aantal partijen twijfelt over mogelijke verplichtingen die in het akkoord staan.

'Niemann speelde waarschijnlijk meer dan 100 keer vals'
De omstreden schaakgrootmeester Hans Niemann zou in meer dan 100 onlineduels hebben valsgespeeld. Dat is de conclusie van een onderzoek van de schaakwebsite chess.com, dat Niemann de toegang tot het platform voorlopig heeft ontzegd. Niemann won onlangs in St. Louis verrassend van wereldkampioen Magnus Carlsen. De Noor beschuldigde de Amerikaan daarna van valsspelen en weigert nog tegen hem te spelen.

Bekijk deze aflevering van Nieuwsuur hier terug.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Nieuwsuur

Nieuwsuur video's

Nieuwsuur TV-Nieuws