Nieuwsuur: na maanden overleg nog steeds geen asielwet gemist? | Gids.tv

Nieuwsuur: na maanden overleg nog steeds geen asielwet gemist?
Nieuws, Informatief, Nieuws/actualiteiten

NPO 2
2022-11-07 21:30:00
Actueel

Uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hieronder de onderwerpen van Nieuwsuur van maandag 7 november.

Na maanden overleg nog steeds geen asielwet
Nog steeds discussiëren de vier coalitiepartijen (VVD, CDA, ChristenUnie en D66) over de wet van staatssecretaris Van der Burg, waarmee het kabinet de (verplichte) opvang van asielzoekers over gemeenten wil spreiden. De VVD-fractie wil niet instemmen met de nieuwe wet, omdat het moeite heeft met het dwingen van gemeenten. Daarnaast wil de fractie dat er ook gesproken wordt over het beperken van de asielinstroom.

Er wordt al maanden onderhandeld over de asieldeal. Wanneer komt de nieuwe asielwet er wél? Te gast in de studio is Jorrit Rijpma, hoogleraar Europees Recht aan de Universiteit Leiden.

Aanpak van de asielcrisis in Italië: voorbeeld voor Nederland?
Hoe het dan wél moet, zien we in Italië, aldus de VVD-achterban. Daar worden migranten keihard aangepakt en het land vaak niet ingelaten. De rechtse regering, met Giorgia Meloni als premier, weigert bijna alle bootmigranten die willen aanmeren. Hierdoor liggen er nog meerdere schepen voor de Italiaanse kust, met daarop wel honderden vluchtelingen. Het beleid kan op veel kritiek rekenen, maar Meloni hoopt toch dat de rest van de Europese Unie haar strategie zal volgen.

Bekijk deze aflevering van Nieuwsuur hier terug.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Nieuwsuur

Nieuwsuur video's

Nieuwsuur TV-Nieuws