Nieuwsuur: Charkov bereidt zich voor op de winter gemist? | Gids.tv

Nieuwsuur: Charkov bereidt zich voor op de winter gemist?
Nieuws, Informatief, Nieuws/actualiteiten

NPO 2
2022-11-14 21:30:00
Actueel

Uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hieronder de onderwerpen van Nieuwsuur van maandag 14 november.

Register voor bijbanen van hoogleraren
Al sinds 2008 beloven universiteiten meer transparantie over bijbanen van hoogleraren. Minister Robbert Dijkgraaf heeft de wetenschappelijke instellingen nu gevraagd om een centraal register op te zetten waarin alle nevenfuncties staan. Ook wil de minister nagaan of de sponsoring van hoogleraren door bedrijfsleven en overheden goed is geregeld.

Gebombardeerd Charkov zet zich schrap voor de kou
Het Russische leger is verjaagd uit Charkov, maar nu maakt de Oekraïense stad zich op voor een nieuwe vijand: de kou. Het winterklaar maken van de gebombardeerde huizen is een race tegen de klok. Nederland draagt een steentje bij door geld te sturen. Ondertussen probeert Rusland elektriciteitscentrales kapot te maken, waardoor de energievoorziening in gevaar is.

Amerika en China overleggen met elkaar
Joe Biden en Xi Jinping hebben vandaag een uitvoerige bespreking gehad in Indonesië. De presidenten van Amerika en China spraken af de communicatielijnen kort te houden. Ze spraken onder meer over de kwestie-Taiwan en Oekraïne. Het was de eerste persoonlijke ontmoeting tussen Biden en Xi sinds die eerste twee jaar geleden president werd van Amerika.

Woke-discussie in Leiden over oude mannen die sigaren roken
Een actie met een knipoog, maar ook met een serieuze ondertoon. Zo omschrijven hoogleraren van de Universiteit Leiden het besluit om het schilderij met 'sigaarrokende oude mannen' weg te hangen. Roken is niet meer van deze tijd, vinden ze. Anderen spreken van onnodig 'woke-geklaag'. We spreken vanavond met Rein Dool, de 89-jarige kunstenaar die het schilderij heeft gemaakt. Hij vindt alle ophef ongelofelijk.

Bekijk deze aflevering van Nieuwsuur hier terug.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Nieuwsuur

Nieuwsuur video's

Nieuwsuur TV-Nieuws