Nieuwsuur: proces van de eeuw in België gemist? | Gids.tv

Nieuwsuur: proces van de eeuw in België gemist?
Amusement

NPO 2
2022-12-05 21:30:00
Actueel

Uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hieronder de onderwerpen van Nieuwsuur van maandag 5 december.

Dreigt er een handelsoorlog met de VS?
De Europese Unie wil voorkomen dat er oneerlijke concurrentie ontstaat door een Amerikaans miljardenplan dat klimaatverandering en inflatie moet tegengaan. De Amerikaanse regering heeft bijna 400 miljard uitgetrokken om op een duurzame manier de economie te steunen, bijvoorbeeld met subsidies voor groene producten. De EU is bang dat die steun schaarse grondstoffen duurder maakt en Europese bedrijven kan verleiden te verhuizen.

Proces van de eeuw in België
In België gaat het mega-proces over de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem vandaag van start, zeven jaar nadat er bommen afgingen op de luchthaven en in een metrostation. 32 mensen kwamen om het leven en er vielen honderden gewonden. In België wordt gesproken van "het proces van de eeuw". We spreken VRT-justitiejournalist Philip Heymans: wie zijn de 10 verdachten?

Eerste Filipijnse verpleegkundigen aan de slag
Er is een groot personeelstekort in de zorg. Als proef gaan in Den Haag en Limburg de eerste Filipijnse verpleegkundigen aan de slag. Het is de bedoeling dat de medewerkers na ongeveer een jaar inzetbaar zijn als zelfstandige verpleegkundige en vijf jaar in Nederland blijven werken. In hun thuisland hebben de verpleegkundigen al wat Nederlands geleerd. We lopen mee in hun eerste dagen aan een Nederlands ziekenhuisbed.

Euthanasie thuis én orgaandonatie
Voor euthanasiepatiënten die hun organen willen doneren, is het een drempel dat dit alleen kan als ze in het ziekenhuis overlijden. Daarom bedachten huisarts Han Mulder en anesthesioloog-intensivist Hans Sonneveld een oplossing: patiënten worden thuis in slaap gebracht en dan naar het ziekenhuis gebracht waar ze overlijden. Daarna vindt de orgaandonatieprocedure plaats. De artsen noemen de constructie: 'verlengde euthanasie'.

Bekijk deze aflevering van Nieuwsuur hier terug.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Nieuwsuur

Nieuwsuur video's

Nieuwsuur TV-Nieuws