Nieuwsuur: interview vicepremier Oekraïne gemist? | Gids.tv

Nieuwsuur: interview vicepremier Oekraïne gemist?
Nieuws

NPO 2
2023-02-20 21:30:00
Actueel

Uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hieronder de onderwerpen van Nieuwsuur van maandag 20 februari.

Interview vicepremier Oekraïne
Een maand na de Russische inval in Oekraïne spraken we lrina Vereshchuk, de vicepremier van Oekraïne. "U moet begrijpen dat Vladimir Poetin op het grondgebied van Oekraïne niet alleen tegen Oekraïne vecht, maar ook tegen de westerse wereld", zei ze toen. Volgens haar was het de "heilige taak" van het Westen om Oekraïne te helpen Poetin te stoppen en wapens naar Oekraïne te sturen.

Een kleine 11 maanden na dat interview spreken we Vereshchuk opnieuw. Hoe staat het met de humanitaire opbouw in het land? Wat weet ze over het lot van de naar Rusland gedeporteerde kinderen en volwassenen? En hoe gaat het met haar man, die vorig jaar nog meevocht aan het front?

Wie is Poetin?
Als je een boek over de oorlog in Oekraïne zou schrijven, zou Vladimir Poetin waarschijnlijk de hoofdpersoon zijn. Bijna een jaar nadat hij de beslissing maakte om Oekraïne binnen te vallen, duiken we in zijn psyche. Wat drijft hem? Hoe is hij door de jaren heen veranderd? En wat betekent deze oorlog voor hem?

We spreken journalist Hubert Smeets en Poetin-specialist Catherine Belton, schrijver van het boek "Putin's People".

Kaag opgewacht met fakkels
Minister van Financiën Sigrid Kaag is gistermiddag bij een bezoek aan de Overijsselse gemeente Diepenheim opgewacht door een groep demonstranten met fakkels. Wie waren dat? Waarom droegen ze fakkels? En waarom roept juist minister Kaag zoveel weerstand op bij bepaalde groepen demonstranten?

Bekijk deze aflevering van Nieuwsuur hier terug.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Nieuwsuur

Nieuwsuur video's

Nieuwsuur TV-Nieuws