Nieuwsuur: economie groeit, maar er zijn veel risico's gemist? | Gids.tv

Nieuwsuur: economie groeit, maar er zijn veel risico's gemist?
Nieuws

NPO 2
2023-03-23 21:30:00
Actueel

Uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hieronder de onderwerpen van Nieuwsuur van donderdag 23 maart.

Spreidingswet blijft ongewijzigd
Ondanks stevige kritiek wil staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) het voorstel voor de spreidingswet vrijwel niet wijzigen. Bronnen melden dat het wetsvoorstel over verplichte opvang van asielzoekers vrijdag in de ministerraad wordt besproken en dat het niet substantieel verschilt van de vorige versie. Het wetsvoorstel kwam tot stand na lange discussies tussen de coalitiepartijen en liep al meerdere keren vertraging op. Te gast is Madeleine van Toorenburg, gedeputeerde bij de provincie Limburg.

Scheepvaart moet verduurzamen
Een doorbraak in Brussel: het Europees Parlement en de 27 lidstaten zijn het eens geworden over een nieuwe klimaatwet die grote zeeschepen tot vergroening dwingt. Een doorbraak, omdat de scheepvaart tot nu toe uitgezonderd was van maatregelen. De uitstoot van broeikasgassen moet nu elk jaar omlaag, tot 80 procent minder in 2050. Zeeschepen moeten vanaf 2034 minimaal 2 procent schone brandstoffen gebruiken zoals groene waterstof. En die schepen moeten in grote Europese havens vanaf 2030 elektrische energie gebruiken.

Economie groeit, maar er zijn veel risico's
Ondanks de energiecrisis, de inflatie en een behoorlijk ontregelde wereldhandel, staat de Nederlandse economie er niet slecht voor. De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dit en komend jaar voorzichtige groei. Ondertussen is het wel onrustig in de financiële wereld, sinds de val van de Amerikaanse Silicon Valley Bank eerder deze maand. En de DNB ziet meer risico's voor de financiële stabiliteit. Vandaag presenteert de DNB z'n jaarverslag, dat president Klaas Knot komt toelichten.

Bekijk deze aflevering van Nieuwsuur hier terug.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Nieuwsuur

Nieuwsuur video's

Nieuwsuur TV-Nieuws