Start: Syrië, de giftige oorlog gemist? | Gids.tv

Start: Syrië, de giftige oorlog gemist?
Documentaire

Canvas
2022-05-24 21:20:00
Tip

Uitzending van Syrië, de giftige oorlog gemist? Vanavond begint op Canvas de driedelige documentaireserie Syrië, de giftige oorlog. Ruim tien jaar geleden, in 2011, mondt de opstand in Syrië tijdens de Arabische Lente uit in een bloedige burgeroorlog. President Bashar al-Assad verliest de controle over het land, maar zijn regime beschikt over een groot chemisch wapenarsenaal.

Rode lijn
Bij de inzet van deze wapens overschrijdt Assad echter een rode lijn, zo waarschuwt de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama. En toch doet Assad het. In augustus 2013 gaan beelden van een chemische aanval in Ghouta de wereld rond. Er vallen meer dan duizend doden. De internationale gemeenschap reageert geschokt en verontwaardigd, maar ook verdeeld. Assad blijft glashard ontkennen.

Ingrijpen
De VS dreigen met militair ingrijpen, maar uiteindelijk komt er een diplomatieke deal. Naast Syrische dokters en ooggetuigen van chemische aanvallen komen ook hoge diplomaten aan het woord: van Obama's adviseur Ben Rhodes tot Åke Sellström, de Zweedse expert in chemische wapens die het VN-onderzoek leidt, en Sigrid Kaag, die als onderhandelaar een ongeziene ontwapeningsmissie leidt.

Bekijk deze aflevering van Syrië, de giftige oorlog hier terug.