Tegenlicht: stijgende zeespiegel gemist? | Gids.tv

Tegenlicht: stijgende zeespiegel gemist?
VPRO Tegenlicht

NPO 2
2019-09-22 21:05:00

Uitzending van VPRO Tegenlicht gemist?

Tegenlicht over de stijgende zeespiegel gemist? Bekijk hier de hele uitzending Reportagemagazine. - Aflevering 15 van 21 - Waterlanders. Nederlandse reportage (2019) van Martijn Kieft over de stijging van de zeespiegel in Nederland. De zeespiegel stijgt en de bodem zakt. Zullen dijken en waterschappen de komende honderd jaar nog wel toereikend zijn om ons tegen het water te beschermen? Hoe gaan we om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging en welke invloed heeft het op de Nederlandse identiteit? Hoeveel zal de zeespiegel de komende honderd jaar stijgen?
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste maand gratis. Klik hier.
Tip

Uitzending van VPRO Tegenlicht gemist? De zeespiegel stijgt en de bodem zakt. Maar hoeveel blijft onzeker. Hoe gaan we om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging? Daarover gaat deze aflevering van Tegenlicht.

Toepassingen
Waar we het gevecht tegen het water de afgelopen eeuwen nog met dijken, waterschappen en een Deltaplan het hoofd konden bieden, zullen die toepassingen de komende honderd jaar misschien niet meer toereikend zijn.

Onzekerheid
Op de tekentafels van de Nederlandse ingenieurs zien we nu extremere, en inventievere maatregelen. Hoe gaan we om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging en welke invloed heeft het op de Nederlandse identiteit?

Krimpenerwaard
Op sommige plekken is de nieuwe strijd tegen het water al begonnen. In de polders, waar de bodemdaling het sterkst is, zoals in de Krimpenerwaard, is de situatie nu al nijpend. Maar waar de één kansen ziet en cranberries verbouwt op het natte land, blijft de ander het liefst zo lang mogelijk Goudse boerenkaas maken.

Andere manieren
De kennis en ervaring om door te gaan met pompen en hogere dijken bouwen is er. Maar blijft dat ook betaalbaar? Of moeten we op hele andere manieren gaan denken? En moeten we misschien delen van ons land gaan teruggeven aan de zee?

Bekijk deze aflevering van VPRO Tegenlicht hier terug.

Bekijk hier alle video's en artikelen van VPRO Tegenlicht
De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier