Zembla: Oude bomen moet je niet verplanten gemist? | Gids.tv

Zembla: Oude bomen moet je niet verplanten gemist?
Zembla

NPO 2
donderdag 4 juli 10:10 uur

Uitzending van Zembla gemist?

Zembla Het Utrechtse verzorgingshuis Tuindorp-Oost gaat tegen de vlakte. Het vijftig jaar oude complex moet plaats maken voor nieuwbouw. Omdat er daarom al een paar jaar geen ouderen meer toegelaten worden, ontstaat er leegstand, waar wel tijdelijk jongeren mogen wonen. Het wordt een groot succes, de jongeren helpen de ouderen met internet, doen boodschappen en zo ontstaan er vriendschappen. Een participatiesamenleving in het klein. Maar zorginstelling Careyn besluit dat de jongeren voortijdig moeten vertrekken en dat een deel van de ouderen uit hun oude vertrouwde appartement naar een zijvleugel moet verhuizen. Voor een tiental ouderen is ook daar geen plek meer, en als ze niet direct meewerken aan een verhuizing naar een andere locatie, dan wordt door Careyn de zorgovereenkomst opgezegd. Het nieuws valt zwaar bij de ouderen, sommigen zijn over de 100 jaar en zeer kwetsbaar. De jongeren schrikken van wat er gebeurt en dat de ouderen nu twee keer moeten verhuizen. ZEMBLA onderzoekt de beslissingen van Careyn en wat de verhuizing en het afscheid betekenen voor jong en oud.
Uitzending :
Bekijk de uitzending van Zembla
Actueel

Uitzending van Zembla gemist? Het Utrechtse verzorgingshuis Tuindorp-Oost gaat tegen de vlakte. Het vijftig jaar oude complex moet plaats maken voor nieuwbouw. Omdat er daarom al een paar jaar geen ouderen meer toegelaten worden, ontstaat er leegstand, waar wel tijdelijk jongeren mogen wonen. Het wordt een groot succes, de jongeren helpen de ouderen met internet, doen boodschappen en zo ontstaan er vriendschappen. Een participatiesamenleving in het klein.

Maar zorginstelling Careyn besluit dat de jongeren voortijdig moeten vertrekken en dat een deel van de ouderen uit hun oude vertrouwde appartement naar een zijvleugel moet verhuizen. Voor een tiental ouderen is ook daar geen plek meer, en als ze niet direct meewerken aan een verhuizing naar een andere locatie, dan wordt door Careyn de zorgovereenkomst opgezegd.

Het nieuws valt zwaar bij de ouderen, sommigen zijn over de 100 jaar en zeer kwetsbaar. De jongeren schrikken van wat er gebeurt en dat de ouderen nu twee keer moeten verhuizen.

ZEMBLA onderzoekt de beslissingen van Careyn en wat de verhuizing en het afscheid betekenen voor jong en oud. Bekijk deze aflevering van Zembla hier terug.

Tags: internet, verhuizing, schrikken, leegstand, documentaire, afscheid, zembla, nieuwbouw, appartement, ouderen, verhuizen, zorginstelling, participatiesamenleving, careyn, verzorgingshuis, boodschappen, 100 jaar, nieuws, jongeren, plek, zwaar, aflevering 2, seizoen

Zembla NIEUWS & VIDEOS


ACTUELE VIDEO'S

MEER ACTUELE VIDEOS »


ACTUEEL TV-NIEUWS

MEER ACTUEEL TV-NIEUWS »


AANRADERS OP TV