Zembla: Bollengif in babyluiers gemist? | Gids.tv

Zembla: Bollengif in babyluiers gemist?
Zembla

NPO 2
2019-09-12 10:10:00

Uitzending van Zembla gemist?

Zembla: Bollengif in babyluiers Vandaag in Zembla: Bollengif in babyluiers. Omwonenden van bollenvelden worden meer en langer blootgesteld aan bollengif dan tot nu toe gedacht. Dit blijkt uit een langverwacht onderzoek dat ZEMBLA afgelopen maart in handen krijgt. In de tuinen en ook binnenshuis worden hogere concentraties aangetroffen. Het zit zelfs in de urine van baby’s. Juist jonge kinderen en kinderen die nog in de baarmoeder zitten, zijn extra kwetsbaar voor bestrijdingsmiddelen, het kan tot hersenschade leiden. Al jaren strijden omwonenden voor een betere bescherming tegen het gif dat pal naast hun huis wordt gespoten. ZEMBLA filmde in 2011 en 2013 de zorgen van jonge gezinnen. Ze eisten toen antwoord op de vraag hoe schadelijk het bollengif is voor hun gezondheid. ZEMBLA zoekt ze opnieuw op. De gezinnen voelen zich opgesloten in hun eigen huis. De onrust is niet minder geworden, de onmacht van omwonenden wel. ZEMBLA onderzoekt: beschermt de overheid omwonenden van bollenvelden voldoende tegen de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen?
Uitzending :
Bekijk de uitzending van Zembla
Actueel

Uitzending van Zembla gemist? Vandaag in Zembla: Bollengif in babyluiers.

Omwonenden van bollenvelden worden meer en langer blootgesteld aan bollengif dan tot nu toe gedacht. Dit blijkt uit een langverwacht onderzoek dat ZEMBLA afgelopen maart in handen krijgt. In de tuinen en ook binnenshuis worden hogere concentraties aangetroffen. Het zit zelfs in de urine van baby’s. Juist jonge kinderen en kinderen die nog in de baarmoeder zitten, zijn extra kwetsbaar voor bestrijdingsmiddelen, het kan tot hersenschade leiden.

Al jaren strijden omwonenden voor een betere bescherming tegen het gif dat pal naast hun huis wordt gespoten. ZEMBLA filmde in 2011 en 2013 de zorgen van jonge gezinnen. Ze eisten toen antwoord op de vraag hoe schadelijk het bollengif is voor hun gezondheid. ZEMBLA zoekt ze opnieuw op. De gezinnen voelen zich opgesloten in hun eigen huis. De onrust is niet minder geworden, de onmacht van omwonenden wel.

ZEMBLA onderzoekt: beschermt de overheid omwonenden van bollenvelden voldoende tegen de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen? Bekijk deze aflevering van Zembla hier terug.


Zembla video's


Zembla TV-Nieuws