Docu: Zwart IJs gemist? | Gids.tv

Docu: Zwart IJs gemist?
Zwart IJs

NPO 2
2020-01-21 22:40:00

Uitzending van Zwart IJs gemist?

Docu Zwart IJs gemist? Bekijk hier de hele uitzending Documentaire uit 2013 over de band tussen het schaatsen op natuurijs en orthodox-christelijk Nederland. OersportSchaatsen op natuurijs is een oersport in Nederland. Veel topschaatsers komen van het christelijke platteland. Hoewel de Biblelbelt (orthodox christelijk Nederland) tegen topsport is, wordt voor schaatsen een uitzondering gemaakt. Zolang maar niet op zondag, de dag des Heeren, wordt geschaatst. CommercieVandaag de dag wordt de traditionele schaatscultuur bedreigd door commercie en professionalisering. Ook het heilige huisje van de zondagsrust wordt niet langer eerbiedigd. Dilemma'sHet plaatst de hoofdpersonen voor dilemma's: Geert-Jan van der Wal uit Urk, de favoriet voor de eerstkomende Elfstedentocht. RenĂ© Ruitenberg, meervoudig Nederlands kampioen. En de schaatsfamilie Klompmaker, ook van de Veluwe. ElfstedentochtAls in februari 2012 de felbegeerde Elfstedentocht wel heel dichtbij komt, en zondag de enige optie lijkt, staan de hoofdrolspelers voor de keus. Volop schaatspret in Nederland, niet iedereen houdt het droog Bekijk deze video » Man zakt door het ijs op Amsterdamse gracht, politie waarschuwt Bekijk deze video »
Uitzending :
Bekijk de uitzending van Zwart IJs
Tip, Herhaling

Uitzending van Zwart IJs gemist? Documentaire uit 2013 over de band tussen het schaatsen op natuurijs en orthodox-christelijk Nederland.

Oersport
Schaatsen op natuurijs is een oersport in Nederland. Veel topschaatsers komen van het christelijke platteland. Hoewel de Biblelbelt (orthodox christelijk Nederland) tegen topsport is, wordt voor schaatsen een uitzondering gemaakt. Zolang maar niet op zondag, de dag des Heeren, wordt geschaatst.

Commercie
Vandaag de dag wordt de traditionele schaatscultuur bedreigd door commercie en professionalisering. Ook het heilige huisje van de zondagsrust wordt niet langer eerbiedigd.

Dilemma's
Het plaatst de hoofdpersonen voor dilemma's: Geert-Jan van der Wal uit Urk, de favoriet voor de eerstkomende Elfstedentocht. René Ruitenberg, meervoudig Nederlands kampioen. En de schaatsfamilie Klompmaker, ook van de Veluwe.

Elfstedentocht
Als in februari 2012 de felbegeerde Elfstedentocht wel heel dichtbij komt, en zondag de enige optie lijkt, staan de hoofdrolspelers voor de keus.

Bekijk deze aflevering van Zwart IJs hier terug.