Eerste aflevering Onze jongens op Java gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Eerste aflevering Onze jongens op Java gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Eerste aflevering Onze jongens op Java gemist? Bekijk hier de hele uitzending In de nieuwe historische documentaireserie Onze jongens op Java vertellen Indië-veteranen voor het eerst hun persoonlijke verhaal over de 'politionele acties' in de periode 1945-1949. Vier donderdagen om 20:25 uur op NPO 2 en terug te kijken bij Gids.tv. BuitenwereldJournalist en historicus Coen Verbraak spreekt met veerteen Indië-veteranen die de buitenwereld tot nu toe nooit vertelden over wat ze in Indië meemaakten. De meesten hielden 70 jaar lang hun mond, zelfs tegenover dierbaren. KolonieMet de capitulatie van Japan in augustus 1945 komt er een einde aan de Tweede Wereldoorlog en dus ook aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, die drieënhalf jaar heeft geduurd. Nederland wil zijn kolonie het liefst zo snel mogelijk weer gaan besturen, zoals het al bijna vierhonderd jaar heeft gedaan. Maar daar denken de Indonesiërs heel anders over. MilitairenTwee dagen na de Japanse overgave roept Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. Dat laat Nederland niet op zich zitten. In de vier jaar die volgen stuurt Den Haag honderdtwintigduizend militairen, zowel dienstplichtigen als oorlogsvrijwilligers, naar de Oost om de Indonesische nationalistische opstand neer te slaan. In gesprek met Paul Jansen: "Nederland veel te laat met inzicht in oorlogsverleden" Bekijk deze video »
Uitzending :
Onze jongens op Java

In de nieuwe historische documentaireserie Onze jongens op Java vertellen Indië-veteranen voor het eerst hun persoonlijke verhaal over de 'politionele acties' in de periode 1945-1949. Vier donderdagen om 20:25 uur op NPO 2 en terug te kijken bij Gids.tv.

Buitenwereld
Journalist en historicus Coen Verbraak spreekt met veerteen Indië-veteranen die de buitenwereld tot nu toe nooit vertelden over wat ze in Indië meemaakten. De meesten hielden 70 jaar lang hun mond, zelfs tegenover dierbaren.

Kolonie
Met de capitulatie van Japan in augustus 1945 komt er een einde aan de Tweede Wereldoorlog en dus ook aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, die drieënhalf jaar heeft geduurd. Nederland wil zijn kolonie het liefst zo snel mogelijk weer gaan besturen, zoals het al bijna vierhonderd jaar heeft gedaan. Maar daar denken de Indonesiërs heel anders over.

Militairen
Twee dagen na de Japanse overgave roept Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. Dat laat Nederland niet op zich zitten. In de vier jaar die volgen stuurt Den Haag honderdtwintigduizend militairen, zowel dienstplichtigen als oorlogsvrijwilligers, naar de Oost om de Indonesische nationalistische opstand neer te slaan.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Onze jongens op Java of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV