VPRO Tegenlicht gemist? Bekijk hier de hele uitzending

VPRO Tegenlicht gemist? Bekijk hier de hele uitzending

VPRO Tegenlicht gemist? Bekijk hier de hele uitzending Nederland is een belastingparadijs voor de superrijken. Tegelijkertijd hebben we te maken met schrijnende tekorten in de publieke sector, zoals het onderwijs en de zorg. Tegenlicht vraagt zich af: moet dit niet anders, na deze crisis? OngelijkheidDe superrijken betalen in de wereld véél te weinig belasting en dragen daarmee bij aan de toenemende ongelijkheid en aan de armoede van de publieke dienstverlening. FilantropenNederland is een onderdeel van dat probleem: het is een belastingparadijs voor de superrijken. Filantropen geven gul, maar ontwijken vaak de normale belastingen. SigaarVolgens de Amerikaanse schrijver en politiek analist Anand Giridharadas is deze liefdadigheid een sigaar uit eigen doos: "Veel rijke mensen geven liever tien miljoen aan goede doelen dan vijf miljoen aan belastingen. Filantropie in de Verenigde Staten omvat meer dan 400 miljard dollar per jaar." Gewone burgersWaarom belasten we de rijken niet net als gewone burgers? En wat zou het opleveren als we dat wel zouden doen? Rutger Bregman spreekt over het ontwijken van belasting door de rijken en bedrijven Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de video hier op NPO.

Nederland is een belastingparadijs voor de superrijken. Tegelijkertijd hebben we te maken met schrijnende tekorten in de publieke sector, zoals het onderwijs en de zorg. Tegenlicht vraagt zich af: moet dit niet anders, na deze crisis?

Ongelijkheid
De superrijken betalen in de wereld véél te weinig belasting en dragen daarmee bij aan de toenemende ongelijkheid en aan de armoede van de publieke dienstverlening.

Filantropen
Nederland is een onderdeel van dat probleem: het is een belastingparadijs voor de superrijken. Filantropen geven gul, maar ontwijken vaak de normale belastingen.

Sigaar
Volgens de Amerikaanse schrijver en politiek analist Anand Giridharadas is deze liefdadigheid een sigaar uit eigen doos: "Veel rijke mensen geven liever tien miljoen aan goede doelen dan vijf miljoen aan belastingen. Filantropie in de Verenigde Staten omvat meer dan 400 miljard dollar per jaar."

Gewone burgers
Waarom belasten we de rijken niet net als gewone burgers? En wat zou het opleveren als we dat wel zouden doen?

Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op VPRO Tegenlicht of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV