2Doc: Push gemist? Bekijk hier de hele uitzending

2Doc: Push gemist? Bekijk hier de hele uitzending

2Doc: Push gemist? Bekijk hier de hele uitzending In veel grote steden worden de oorspronkelijke bewoners verdreven, omdat de prijzen van de woningen omhoog schieten. Komt dat door de nieuwe, rijke bewoners of is er iets anders aan de hand? OnderzoekIn grote steden overal in de wereld gebeurt hetzelfde: huizenprijzen schieten omhoog, maar de lonen van de bewoners niet. Wat zit daar achter? Filmmaker Fredrik Gertten volgt Leilani Farha die voor de VN internationaal onderzoek doet naar huisvesting. Identieke problemenVeel grote steden hebben identieke problemen. Farha gaat naar locaties in Groot-Brittannië, Spanje, Chili en Zuid-Korea. Hier wordt in wijken waar voorheen niemand wilde wonen de huur verdriedubbeld, zodat de oorspronkelijke wijkbewoners moeten verhuizen. ZielEen stadscentrum is meer dan alleen een toplocatie voor mensen met geld. Een wijk heeft een ziel die verdwijnt wanneer oorspronkelijke bewoners massaal verdwijnen. In verschillende steden willen stadsbewoners een betere regelgeving. Misschien is dan het tij nog te keren. Misschien is alleen een duw in de juiste richting nodig. Huizenprijzen Amsterdam door het dak: "Waar zijn we toch mee bezig" Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.

In veel grote steden worden de oorspronkelijke bewoners verdreven, omdat de prijzen van de woningen omhoog schieten. Komt dat door de nieuwe, rijke bewoners of is er iets anders aan de hand?

Onderzoek
In grote steden overal in de wereld gebeurt hetzelfde: huizenprijzen schieten omhoog, maar de lonen van de bewoners niet. Wat zit daar achter? Filmmaker Fredrik Gertten volgt Leilani Farha die voor de VN internationaal onderzoek doet naar huisvesting.

Identieke problemen
Veel grote steden hebben identieke problemen. Farha gaat naar locaties in Groot-Brittannië, Spanje, Chili en Zuid-Korea. Hier wordt in wijken waar voorheen niemand wilde wonen de huur verdriedubbeld, zodat de oorspronkelijke wijkbewoners moeten verhuizen.

Ziel
Een stadscentrum is meer dan alleen een toplocatie voor mensen met geld. Een wijk heeft een ziel die verdwijnt wanneer oorspronkelijke bewoners massaal verdwijnen. In verschillende steden willen stadsbewoners een betere regelgeving. Misschien is dan het tij nog te keren. Misschien is alleen een duw in de juiste richting nodig.

Commentaar
Geef hieronder je commentaar op 2Doc: Push gemist? Bekijk hier de hele uitzending of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV