Docu Wit is ook een kleur gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Docu Wit is ook een kleur gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Docu Wit is ook een kleur gemist? Bekijk hier de hele uitzending NPO 2 herhaalt vanavond de documentaire Wit is ook een kleur uit 2016, waarin Sunny Bergman uitzoekt waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen of zelfs boos worden als het over racisme en witte privileges gaat. ImmigrantenVooralsnog worden in het racismedebat de problemen gemakshalve bij immigranten neergelegd. Omdat ze niet goed zouden integreren, of bij lager opgeleide proteststemmers, omdat zij er racistische denkbeelden op nahouden. KleurMaar wat kleurt de blik van witte, hoger opgeleiden, van de 'elite', die het morele gelijk aan hun zijde denken te hebben en menen dat kleur er niet toe doet? Slagen zij erin om hun kinderen 'kleurenblind' op te voeden? Bergman neemt de proef op de som. ExperimentIn het black doll-white dollexperiment wordt gekeken naar de keuzes die kleuters maken tussen zwart en wit. De jonge deelnemertjes, nog niet getraind in het geven van sociaal wenselijke antwoorden, blijken ongeacht hun eigen kleur dezelfde keuzes te maken en stellen de witte pop stelselmatig boven de zwarte pop. Welke rol spelen onze westerse cultuur en beschavingsnormen in deze uitkomst? Johan Derksen pakt Akwasi aan: "80% van Nederland luistert met schuim op de bek naar die man" Bekijk deze video » Défano Holwijn uitgescholden door racistische kijker, bekijk de bizarre beelden Bekijk deze video » Op1 gemist? Ogen van Tanja Jess zijn geopend: "Ik was zelf ook racistisch" Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.

NPO 2 herhaalt vanavond de documentaire Wit is ook een kleur uit 2016, waarin Sunny Bergman uitzoekt waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen of zelfs boos worden als het over racisme en witte privileges gaat.

Immigranten
Vooralsnog worden in het racismedebat de problemen gemakshalve bij immigranten neergelegd. Omdat ze niet goed zouden integreren, of bij lager opgeleide proteststemmers, omdat zij er racistische denkbeelden op nahouden.

Kleur
Maar wat kleurt de blik van witte, hoger opgeleiden, van de 'elite', die het morele gelijk aan hun zijde denken te hebben en menen dat kleur er niet toe doet? Slagen zij erin om hun kinderen 'kleurenblind' op te voeden? Bergman neemt de proef op de som.

Experiment
In het black doll-white dollexperiment wordt gekeken naar de keuzes die kleuters maken tussen zwart en wit. De jonge deelnemertjes, nog niet getraind in het geven van sociaal wenselijke antwoorden, blijken ongeacht hun eigen kleur dezelfde keuzes te maken en stellen de witte pop stelselmatig boven de zwarte pop. Welke rol spelen onze westerse cultuur en beschavingsnormen in deze uitkomst?

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Docu Wit is ook een kleur gemist? Bekijk hier de hele uitzending of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV