Ennio Morricone (91) overleden: bekijk hoe hij Oscar wint voor The Hateful Eight

Ennio Morricone (91) overleden: bekijk hoe hij Oscar wint voor The Hateful Eight

De legendarische Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden nadat hij enkele dagen geleden bij een val een heupfractuur had opgelopen. De componist brak in de jaren zestig internationaal door dankzij zijn muziek voor de spaghettiwesterns van Sergio Leone en dat was het begin van een lange en indrukwekkende carrière.

Once Upon a Time in the West
Zijn beroemdste soundtrack in Nederland is wellicht die voor de film Once Upon a Time in the West uit 1968. Het soundtrackalbum - getiteld Het gebeurde in het westen - behaalde in 1974 de tweede plek in de Album Top 100, een bijzondere prestatie voor een film score. Ook de westerns A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More en The Good, the Bad and the Ugly kwamen van de hand van Morricone. In Italië schreef hij echter muziek voor tientallen andere films; eind jaren zestig en begin jaren zeventig verschenen er per jaar soms wel vijftien soundtracks van zijn hand.

<em>Ennio Morricone</em> (91) overleden: bekijk hoe hij Oscar wint voor <em>The Hateful Eight</em> De legendarische Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden nadat hij enkele dagen geleden bij een val een heupfractuur had opgelopen. De componist brak in de jaren zestig internationaal door dankzij zijn muziek voor de spaghettiwesterns van Sergio Leone en dat was het begin van een lange en indrukwekkende carrière. Once Upon a Time in the WestZijn beroemdste soundtrack in Nederland is wellicht die voor de film Once Upon a Time in the West uit 1968. Het soundtrackalbum - getiteld Het gebeurde in het westen - behaalde in 1974 de tweede plek in de Album Top 100, een bijzondere prestatie voor een film score. Ook de westerns A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More en The Good, the Bad and the Ugly kwamen van de hand van Morricone. In Italië schreef hij echter muziek voor tientallen andere films; eind jaren zestig en begin jaren zeventig verschenen er per jaar soms wel vijftien soundtracks van zijn hand. HollywoodIn de jaren zeventig werd Morricone ook naar Hollywood gelokt. Daar maakte hij al snel indruk met zijn lyrische film scores en in 1979 kreeg hij zijn eerste Oscarnominatie voor de film Days of Heaven. Er volgden nominaties voor de films The Mission (1986), The Untouchables (1987), Bugsy (1991) en Malèna (2000), voordat hij begin 2016 eindelijk de prijs won voor zijn werk aan de Quentin Tarantino-film The Hateful Eight. In 2007 had Morricone al een ere-Oscar ontvangen voor zijn gehele oeuvre. Andere klassiekers waar hij de muziek voor schreef zijn onder meer Novecento (1976), The Thing (1982), Once Upon a Time in America (1984) en Cinema Paradiso (1988). Ennio Morricone werd 91 jaar oud. Bekijk hierboven hoe hij een Oscar won voor The Hateful Eight (2015) en beluister hieronder enkele van zijn bekendste stukken. The Ecstasy of Gold uit The Good, the Bad and the Ugly Once Upon a Time in the West Gabriel's Oboe uit The Mission End Title van The Untouchables
Film :
Ennio Morricone (91) overleden: bekijk hoe hij Oscar wint voor The Hateful Eight

Hollywood
In de jaren zeventig werd Morricone ook naar Hollywood gelokt. Daar maakte hij al snel indruk met zijn lyrische film scores en in 1979 kreeg hij zijn eerste Oscarnominatie voor de film Days of Heaven. Er volgden nominaties voor de films The Mission (1986), The Untouchables (1987), Bugsy (1991) en Malèna (2000), voordat hij begin 2016 eindelijk de prijs won voor zijn werk aan de Quentin Tarantino-film The Hateful Eight. In 2007 had Morricone al een ere-Oscar ontvangen voor zijn gehele oeuvre. Andere klassiekers waar hij de muziek voor schreef zijn onder meer Novecento (1976), The Thing (1982), Once Upon a Time in America (1984) en Cinema Paradiso (1988).

Ennio Morricone werd 91 jaar oud. Bekijk hierboven hoe hij een Oscar won voor The Hateful Eight (2015) en beluister hieronder enkele van zijn bekendste stukken.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Ennio Morricone (91) overleden: bekijk hoe hij Oscar wint voor The Hateful Eight of klik hier als je dit een leuke video vindt:Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV