NOS 25 jaar na Srebrenica gemist? Bekijk hier de hele uitzending

NOS 25 jaar na Srebrenica gemist? Bekijk hier de hele uitzending

NOS 25 jaar na Srebrenica gemist? Bekijk hier de hele uitzending Op deze 11 juli wordt in Bosnië en in Den Haag de val herdacht van de moslimenclave Srebrenica, 25 jaar geleden. Met meer dan 8 duizend doden was het de eerste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De NOS zendt een verslag uit van beide herdenkingen, afgewisseld met reportages. WonderCentraal thema: hoe verwerk je een genocide? In de reportages komen overlevenden aan het woord, zoals een destijds 17-jarige jongen die samen met zijn broer de bergen rond Srebrenica was ingevlucht. Hij overleefde als door een wonder, zijn broer niet. Op de plek waar zij elkaar voor het laatst zagen, deelt hij zijn herinneringen. Leven getekendEen vrouw die toen 9 was, verloor haar vader en twaalf andere naasten. Op haar 16e was zij degene die het lichaam van haar vader moest identificeren. Er is de Dutchbatter, toen 25 jaar, die vertelt hoe het drama van Srebrenica zijn leven heeft getekend. En de Bosnisch-Nederlandse architecte Arna Mackic komt aan het woord over hoe zij met architectuur de verdeelde Bosnische bevolkingsgroepen wil verbinden. HerdenkingenVerder zijn er beelden van de herdenkingen, eerder op de dag, op Het Plein in Den Haag en bij het Herdenkingsmonument en de begraafplaats voor de slachtoffers in de buurt van Srebrenica. NOS-verslaggever Gerri Eickhof is erbij in Bosnië en deelt zijn indrukken. Op1: Oud-Dutchbat soldaten waren 25 jaar geleden op missie in Srebrenica Bekijk deze video » Bekijk Srebrenica Journaal aflevering 1: Joegoslavië valt uit elkaar Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.

Op deze 11 juli wordt in Bosnië en in Den Haag de val herdacht van de moslimenclave Srebrenica, 25 jaar geleden. Met meer dan 8 duizend doden was het de eerste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De NOS zendt een verslag uit van beide herdenkingen, afgewisseld met reportages.

Wonder
Centraal thema: hoe verwerk je een genocide? In de reportages komen overlevenden aan het woord, zoals een destijds 17-jarige jongen die samen met zijn broer de bergen rond Srebrenica was ingevlucht. Hij overleefde als door een wonder, zijn broer niet. Op de plek waar zij elkaar voor het laatst zagen, deelt hij zijn herinneringen.

Leven getekend
Een vrouw die toen 9 was, verloor haar vader en twaalf andere naasten. Op haar 16e was zij degene die het lichaam van haar vader moest identificeren. Er is de Dutchbatter, toen 25 jaar, die vertelt hoe het drama van Srebrenica zijn leven heeft getekend. En de Bosnisch-Nederlandse architecte Arna Mackic komt aan het woord over hoe zij met architectuur de verdeelde Bosnische bevolkingsgroepen wil verbinden.

Herdenkingen
Verder zijn er beelden van de herdenkingen, eerder op de dag, op Het Plein in Den Haag en bij het Herdenkingsmonument en de begraafplaats voor de slachtoffers in de buurt van Srebrenica. NOS-verslaggever Gerri Eickhof is erbij in Bosnië en deelt zijn indrukken.

Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op NOS 25 jaar na Srebrenica gemist? Bekijk hier de hele uitzending of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV