Andere Tijden special gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Andere Tijden special gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Andere Tijden special gemist? Bekijk hier de hele uitzending In deze speciale uitzending van Andere Tijden een terugblik op de geschiedenis van The Netherlands Carillon in Washington, destijds bedoeld als groots dankbaarheidsgeschenk aan de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog. Het werd omgeven door blunders en vakmanschap. ValsHet instrument van 49 klokken zou Nederlands harmonische houding ten opzichte van andere landen moeten symboliseren, maar zijn geschiedenis zit ondanks de goede wil vol dissonanten: vals klinkende klokken, ontbrekende klokken, ruzies over betalingen en lobbyende ambassadeurs. Onderzoeker Diederik Oostdijk loodst ons langs bijbehorende documenten en betrokkenen. VakmanschapSinds december 2019 is het carillon terug in Nederland om gerestaureerd en nu echt goed gestemd te worden. Een schitterend staaltje vakmanschap bij 's werelds grootste klokkengieterij. WerkloosDan blijkt het Amerikaanse deel van de restauratie - de klokkentoren - veel duurder uit te vallen en gaat de geplande terugtocht van de klokken per schip naar Amerika niet door. En terwijl de Amerikanen fondsen bij elkaar zoeken, staan de klokken voorlopig werkloos te wachten op het volgende hoofdstuk in de rumoerige geschiedenis van The Netherlands Carillon. Zien: Nijmeegse kerk speelt ode aan Eddie van Halen (video) Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.

In deze speciale uitzending van Andere Tijden een terugblik op de geschiedenis van The Netherlands Carillon in Washington, destijds bedoeld als groots dankbaarheidsgeschenk aan de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog. Het werd omgeven door blunders en vakmanschap.

Vals
Het instrument van 49 klokken zou Nederlands harmonische houding ten opzichte van andere landen moeten symboliseren, maar zijn geschiedenis zit ondanks de goede wil vol dissonanten: vals klinkende klokken, ontbrekende klokken, ruzies over betalingen en lobbyende ambassadeurs. Onderzoeker Diederik Oostdijk loodst ons langs bijbehorende documenten en betrokkenen.

Vakmanschap
Sinds december 2019 is het carillon terug in Nederland om gerestaureerd en nu echt goed gestemd te worden. Een schitterend staaltje vakmanschap bij 's werelds grootste klokkengieterij.

Werkloos
Dan blijkt het Amerikaanse deel van de restauratie - de klokkentoren - veel duurder uit te vallen en gaat de geplande terugtocht van de klokken per schip naar Amerika niet door. En terwijl de Amerikanen fondsen bij elkaar zoeken, staan de klokken voorlopig werkloos te wachten op het volgende hoofdstuk in de rumoerige geschiedenis van The Netherlands Carillon.Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Andere Tijden special gemist? Bekijk hier de hele uitzending of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen