Zembla over financiële ouderenmishandeling gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Zembla over financiële ouderenmishandeling gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Zembla over financiële ouderenmishandeling gemist? Bekijk hier de hele uitzending Deze week onderzoekt Zembla waarom het financieel uitbuiten van ouderen zo moeilijk te stoppen is. UitbuitenDe perfecte misdaad: zo noemen deskundigen het financieel uitbuiten van ouderen. Bankrekeningen leegtrekken, boodschappen betalen met de pinpas van moeder en mantelzorgers die plotseling in testamenten opduiken. ErfenisWat begint als mantelzorg, ontaardt geregeld in het misbruiken van vertrouwen. Vaak komt de oplichting pas na het overlijden aan het licht, als de erfenis opgesoupeerd blijkt. TaboeJaarlijks overkomt het duizenden ouderen. Maar ze doen zelden aangifte. Ze schamen zich, het is nog steeds een taboe. Dus de daders, vaak familie, komen er vrijwel altijd mee weg. AgendaDe overheid heeft financiële ouderenmishandeling al sinds 2011 op de agenda staan. Zo moeten verschillende instanties als Veilig Thuis en gemeenten het financieel uitbuiten van ouderen voorkomen, signaleren en stoppen. Toch neemt het aantal meldingen van ouderenuitbuiting nog steeds toe. Op1 gemist? Ziekenhuisdirecteur Marcel Levi over maatregelen: ''We moeten niet voorbij gaan aan ouderen'' Bekijk deze video » Zondag met Lubach over Herstel-NL: "Gaan de ouderen naar Centerparks?" Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste maand gratis. Klik hier.

Deze week onderzoekt Zembla waarom het financieel uitbuiten van ouderen zo moeilijk te stoppen is.

Uitbuiten
De perfecte misdaad: zo noemen deskundigen het financieel uitbuiten van ouderen. Bankrekeningen leegtrekken, boodschappen betalen met de pinpas van moeder en mantelzorgers die plotseling in testamenten opduiken.

Erfenis
Wat begint als mantelzorg, ontaardt geregeld in het misbruiken van vertrouwen. Vaak komt de oplichting pas na het overlijden aan het licht, als de erfenis opgesoupeerd blijkt.

Taboe
Jaarlijks overkomt het duizenden ouderen. Maar ze doen zelden aangifte. Ze schamen zich, het is nog steeds een taboe. Dus de daders, vaak familie, komen er vrijwel altijd mee weg.

Agenda
De overheid heeft financiële ouderenmishandeling al sinds 2011 op de agenda staan. Zo moeten verschillende instanties als Veilig Thuis en gemeenten het financieel uitbuiten van ouderen voorkomen, signaleren en stoppen. Toch neemt het aantal meldingen van ouderenuitbuiting nog steeds toe.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Zembla

Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Zembla over financiële ouderenmishandeling gemist? Bekijk hier de hele uitzending of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier