Roofkunst aflevering 1 gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Roofkunst aflevering 1 gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Roofkunst aflevering 1 gemist? Bekijk hier de hele uitzending In het nieuwe programma Roofkunst onderzoekt Erik Dijkstra de omstreden herkomst van museale topstukken en vraagt zich af of ze wel op de juiste plek tentoongesteld worden. Elke vrijdag om 22:20 uur op NPO 2. RoofbuitTijdens de Europese koloniale overheersing werden kunstvoorwerpen als roofbuit meegenomen. Of ze werden, vaak onder dwang, 'geschonken' aan de machtige bezetter. Dijkstra kijkt of wat binnen de context van die tijd legitiem leek, nog wel past in ons huidige tijdsgewricht. TerugIn het najaar van 2020 adviseert de Raad voor Cultuur in het rapport Koloniale collecties en erkenning van onrecht dat geroofde kunst terug moet. Maar wie is de rechtmatige eigenaar van dit soort kunstwerken? ContextElke aflevering staat één kunstwerk centraal. In een zoektocht naar de herkomst en hedendaagse context reist Erik af naar de landen waar de kunstwerken oorspronkelijk vandaan komen en spreekt daar met deskundigen en de mensen op straat. Dubieuze omstandighedenDe eerste aflevering gaat over het kanon van Kandy, dat tijdens een oorlog in Sri Lanka door Nederland is buitgemaakt en te zien is in het Rijksmuseum. Hoewel het kanon onder dubieuze omstandigheden werd meegenomen, wordt het al snel tot een origineel Nederlands erfstuk verklaard. Bizarre beelden: kunst uit Afrika Museum gestolen door Black Lives Matter-activisten Bekijk deze video »
Uitzending :
Roofkunst aflevering 1 gemist? Bekijk hier de hele uitzending
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste maand gratis. Klik hier.

In het nieuwe programma Roofkunst onderzoekt Erik Dijkstra de omstreden herkomst van museale topstukken en vraagt zich af of ze wel op de juiste plek tentoongesteld worden. Elke vrijdag om 22:20 uur op NPO 2.

Roofbuit
Tijdens de Europese koloniale overheersing werden kunstvoorwerpen als roofbuit meegenomen. Of ze werden, vaak onder dwang, 'geschonken' aan de machtige bezetter. Dijkstra kijkt of wat binnen de context van die tijd legitiem leek, nog wel past in ons huidige tijdsgewricht.

Terug
In het najaar van 2020 adviseert de Raad voor Cultuur in het rapport Koloniale collecties en erkenning van onrecht dat geroofde kunst terug moet. Maar wie is de rechtmatige eigenaar van dit soort kunstwerken?

Context
Elke aflevering staat één kunstwerk centraal. In een zoektocht naar de herkomst en hedendaagse context reist Erik af naar de landen waar de kunstwerken oorspronkelijk vandaan komen en spreekt daar met deskundigen en de mensen op straat.

Dubieuze omstandigheden
De eerste aflevering gaat over het kanon van Kandy, dat tijdens een oorlog in Sri Lanka door Nederland is buitgemaakt en te zien is in het Rijksmuseum. Hoewel het kanon onder dubieuze omstandigheden werd meegenomen, wordt het al snel tot een origineel Nederlands erfstuk verklaard.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Roofkunst aflevering 1 gemist? Bekijk hier de hele uitzending of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier