Docu Etty Hillesum gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Docu Etty Hillesum gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Docu Etty Hillesum gemist? Bekijk hier de hele uitzending Documentairemaker Mélinde Kassens volgt schrijver Judith Koelemeijer, die werkt aan een biografie over het leven van de Etty Hillesum, die in de jaren 80 bekendheid kreeg door de publicatie van haar oorlogsdagboeken. ArchievenEr is al het nodige van en over Etty Hillesum bekend, maar er is nog veel meer uit te zoeken en te reconstrueren. Judith gaat in binnen- en buitenland in archieven op zoek naar informatie over het leven van Etty, over haar moeder, haar minnaar Julius Spier en haar tijd in Auschwitz. BronDe dagboeken en brieven van Hillesum zijn niet alleen zeer persoonlijk, maar vormen ook een rijke historische bron. Door haar werk bij de Joodsche Raad kon ze aanvankelijk doorgangskamp Westerbork in en uit. Ook daarover schreef ze, in brieven die al tijdens de oorlog onder een schuilnaam zijn uitgegeven. Tijd ver vooruitMet de manier waarop ze in het leven stond en over aardse en niet-aardse zaken nadacht, was ze haar tijd ver vooruit. Etty Hillesum spreekt mensen van verschillende disciplines en leeftijden aan. Kunstenaars, denkers, oudere en heel jonge mensen laten zich door haar inspireren. EenVandaag: zo ging het eraan toe in Hitlers SS-opleidingskamp Bekijk deze video » Nieuwsuur: zo werden honderden Amsterdamse Joden proefkonijn voor gaskamers Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste maand gratis. Klik hier.

Documentairemaker Mélinde Kassens volgt schrijver Judith Koelemeijer, die werkt aan een biografie over het leven van de Etty Hillesum, die in de jaren 80 bekendheid kreeg door de publicatie van haar oorlogsdagboeken.

Archieven
Er is al het nodige van en over Etty Hillesum bekend, maar er is nog veel meer uit te zoeken en te reconstrueren. Judith gaat in binnen- en buitenland in archieven op zoek naar informatie over het leven van Etty, over haar moeder, haar minnaar Julius Spier en haar tijd in Auschwitz.

Bron
De dagboeken en brieven van Hillesum zijn niet alleen zeer persoonlijk, maar vormen ook een rijke historische bron. Door haar werk bij de Joodsche Raad kon ze aanvankelijk doorgangskamp Westerbork in en uit. Ook daarover schreef ze, in brieven die al tijdens de oorlog onder een schuilnaam zijn uitgegeven.

Tijd ver vooruit
Met de manier waarop ze in het leven stond en over aardse en niet-aardse zaken nadacht, was ze haar tijd ver vooruit. Etty Hillesum spreekt mensen van verschillende disciplines en leeftijden aan. Kunstenaars, denkers, oudere en heel jonge mensen laten zich door haar inspireren.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Docu Etty Hillesum gemist? Bekijk hier de hele uitzending of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier