Docu De lijst van Mengelberg gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Docu De lijst van Mengelberg gemist? Bekijk hier de hele uitzending
Docu: De lijst van Mengelberg

Docu De lijst van Mengelberg gemist? Bekijk hier de hele uitzending Documentaire over Concertgebouw-dirigent Willem Mengelberg, die na de Tweede Wereldoorlog zwaar werd gestraft voor zijn nazisympathieën. Hij werd weggezet als collaborateur en landverrader. Na nieuw onderzoek blijkt echter dat hij actief betrokken is geweest bij het redden van tientallen joden. TransportDe wereldberoemde dirigent schreef in de eerste jaren van de oorlog tientallen brieven aan de nazi-autoriteiten waarin hij succesvol pleitte om joden niet op transport te zetten. Bekend is dat Mengelberg zich voor 48 mensen heeft ingezet. Daarvan hebben 34 joden de oorlog overleefd. NazikrantenDe EO-documentaire laat er geen twijfel over bestaan dat Mengelberg daadwerkelijk nazisympathieën had. In de kelder van zijn buitenhuis in Zwitserland ontdekten regisseur Jaap van Eyck en biograaf Frits Zwart onder meer stapels nazikranten. Maar de film laat zien dat het verhaal ook een totaal andere kant heeft. Nieuwsuur: zo werden honderden Amsterdamse Joden proefkonijn voor gaskamers Bekijk deze video » Schokkende beelden: tientallen mensen doodgedrukt bij religieus festival in Israël Bekijk deze video » #Ajouad: jongeren vertellen wat het betekent om Joods te zijn Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste maand gratis. Klik hier.

Documentaire over Concertgebouw-dirigent Willem Mengelberg, die na de Tweede Wereldoorlog zwaar werd gestraft voor zijn nazisympathieën. Hij werd weggezet als collaborateur en landverrader. Na nieuw onderzoek blijkt echter dat hij actief betrokken is geweest bij het redden van tientallen joden.

Transport
De wereldberoemde dirigent schreef in de eerste jaren van de oorlog tientallen brieven aan de nazi-autoriteiten waarin hij succesvol pleitte om joden niet op transport te zetten. Bekend is dat Mengelberg zich voor 48 mensen heeft ingezet. Daarvan hebben 34 joden de oorlog overleefd.

Nazikranten
De EO-documentaire laat er geen twijfel over bestaan dat Mengelberg daadwerkelijk nazisympathieën had. In de kelder van zijn buitenhuis in Zwitserland ontdekten regisseur Jaap van Eyck en biograaf Frits Zwart onder meer stapels nazikranten. Maar de film laat zien dat het verhaal ook een totaal andere kant heeft.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Docu De lijst van Mengelberg gemist? Bekijk hier de hele uitzending of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier