2Doc: Nieuw Licht - Het Rijksmuseum en de slavernij

2Doc: Nieuw Licht - Het Rijksmuseum en de slavernij
Docu: Nieuw Licht - Het Rijksmuseum en de slavernij

2Doc: Nieuw Licht - Het Rijksmuseum en de slavernij Het Nederlandse slavernijverleden werd door het Rijksmuseum erkend in een nieuwe tentoonstelling over deze episode uit onze geschiedenis. De documentaire Nieuw Licht: Het Rijksmuseum en de slavernij laat van heel dichtbij zien hoe deze tentoonselling tot stand kwam. PijnlijkDe documentaire laat zien hoe pijnlijk en wrang, maar tegelijkertijd helend en bevrijdend het samenstellen van de slavernijtentoonstelling is. Zeker dankzij de inbreng van mensen met roots in zowel de West (Suriname, Caribisch gebied) als de Oost (Nederlands-Indië). Valika Smeulders, hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum, is duidelijk: "Het Rijksmuseum moet zichzelf opnieuw uitvinden." ZoektochtRegisseur Ida Does volgt senior conservator Eveline Sint Nicolaas en haar collega's tijdens hun drie jaar durende zoektocht naar verzwegen verhalen: wat is de relatie tussen de kunstwerken en het Nederlandse slavernijverleden? Voor het eerst richt het museum zich op slavernij in de koloniale periode in Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, Zuid-Afrika en Azië. Bekijk ook Zien: Hans Teeuwen viert Keti Koti en zegt sorry voor de slavernij Bekijk deze video » Zien: Prins William spreekt zich uit: 'Slavernij had nooit mogen gebeuren' (video) Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste maand gratis. Klik hier.

Het Nederlandse slavernijverleden werd door het Rijksmuseum erkend in een nieuwe tentoonstelling over deze episode uit onze geschiedenis. De documentaire Nieuw Licht: Het Rijksmuseum en de slavernij laat van heel dichtbij zien hoe deze tentoonselling tot stand kwam.

Pijnlijk
De documentaire laat zien hoe pijnlijk en wrang, maar tegelijkertijd helend en bevrijdend het samenstellen van de slavernijtentoonstelling is. Zeker dankzij de inbreng van mensen met roots in zowel de West (Suriname, Caribisch gebied) als de Oost (Nederlands-Indië). Valika Smeulders, hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum, is duidelijk: "Het Rijksmuseum moet zichzelf opnieuw uitvinden."

Zoektocht
Regisseur Ida Does volgt senior conservator Eveline Sint Nicolaas en haar collega's tijdens hun drie jaar durende zoektocht naar verzwegen verhalen: wat is de relatie tussen de kunstwerken en het Nederlandse slavernijverleden? Voor het eerst richt het museum zich op slavernij in de koloniale periode in Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, Zuid-Afrika en Azië.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op 2Doc: Nieuw Licht - Het Rijksmuseum en de slavernij gemist? Bekijk hier de hele uitzending of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV