2Doc: Lezecher: De lange strijd voor een holocaustmonument gemist? Bekijk hier de hele uitzending

2Doc: Lezecher: De lange strijd voor een holocaustmonument gemist? Bekijk hier de hele uitzending

2Doc: Lezecher: De lange strijd voor een holocaustmonument gemist? Bekijk hier de hele uitzending Regisseur Deborah van der Starre volgt de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité en initiatiefnemer van het Holocaust Namenmonument, Jacques Grishaver in zijn strijd om een moment te laten bouwen in Amsterdam ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. VergunningHet monument moet de namen bevatten van de 102 duizend Joden en 220 Roma en Sinti die zijn omgebracht. De vergunning om te mogen bouwen wordt echter niet verleend door de gemeente Amsterdam, maar Jacques Grishaver geeft niet op. DramaDrie jaar later, in 2013 vindt hij wel gehoor bij de Amsterdamse gemeenteraad en toont Daniel Libeskind zich bereid om het monument te ontwerpen. De onthulling van het ontwerp is de start van een klassiek drama, dat begint met gemor, maar zal uitgroeien tot een hetze die grenst aan het hysterische. DrukMensen uiten hun twijfels en bewoners vinden het geen prettig idee en zelfs 'afschuwelijk' om tegen een dergelijk beladen monument aan te kijken. Onder druk van de buurt geeft voormalig burgemeester van Amsterdam, Eberhart van der Laan zich gewonnen en wordt besloten opnieuw naar een andere locatie te zoeken. GroenIn 2017 lijkt het dan eindelijk te gaan lukken en staan alle seinen op groen. Maar opnieuw roert de buurt zich. Tegenstanders willen via een kort geding een bouwstop afdwingen. Uiteindelijk helpt het rijk hem met de financiering. Beste vriendin Anne Frank over dagboek: “Niemand had dat verwacht van haar" Bekijk deze video » Op1 gemist? Holocaust-overlevende Lous over Urker jongeren: "Wat gebeurt hier?!" Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste maand gratis. Klik hier.

Regisseur Deborah van der Starre volgt de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité en initiatiefnemer van het Holocaust Namenmonument, Jacques Grishaver in zijn strijd om een moment te laten bouwen in Amsterdam ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Vergunning
Het monument moet de namen bevatten van de 102 duizend Joden en 220 Roma en Sinti die zijn omgebracht. De vergunning om te mogen bouwen wordt echter niet verleend door de gemeente Amsterdam, maar Jacques Grishaver geeft niet op.

Drama
Drie jaar later, in 2013 vindt hij wel gehoor bij de Amsterdamse gemeenteraad en toont Daniel Libeskind zich bereid om het monument te ontwerpen. De onthulling van het ontwerp is de start van een klassiek drama, dat begint met gemor, maar zal uitgroeien tot een hetze die grenst aan het hysterische.

Druk
Mensen uiten hun twijfels en bewoners vinden het geen prettig idee en zelfs 'afschuwelijk' om tegen een dergelijk beladen monument aan te kijken. Onder druk van de buurt geeft voormalig burgemeester van Amsterdam, Eberhart van der Laan zich gewonnen en wordt besloten opnieuw naar een andere locatie te zoeken.

Groen
In 2017 lijkt het dan eindelijk te gaan lukken en staan alle seinen op groen. Maar opnieuw roert de buurt zich. Tegenstanders willen via een kort geding een bouwstop afdwingen. Uiteindelijk helpt het rijk hem met de financiering.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op 2Doc: Lezecher: De lange strijd voor een holocaustmonument gemist? Bekijk hier de hele uitzending of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV