Andere Tijden Special gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Andere Tijden Special gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Andere Tijden Special gemist? Bekijk hier de hele uitzending In het jaar dat de militaire dienstplicht in Nederland 25 jaar geleden verdween, kijkt Andere Tijden kijkt terug op een fenomeen. OpgeschortOfficieel wordt de dienstplicht niet afgeschaft maar opgeschort, zolang de veiligheidssituatie dat toelaat. Sindsdien weerklinkt van tijd tot tijd de roep om herinvoering. SchoolverlatersIn 2008 bepleit generaal Berlijn herinvoering omdat het leger te zwaar belast zou worden. In 2016 wil CDA-leider Buma een maatschappelijke dienstplicht voor schoolverlaters. Daarvan zou een 'disciplinerende werking' uitgaan en het zou de 'gedeelde identiteit' versterken. RoerigAndere Tijden laat de roerige geschiedenis van de dienstplicht zien in deze beeldspecial vol historisch beeldmateriaal. Prins Maurits blij met ervaring bij marine: ‘Geeft discipline en doorzettingsvermogen’ Bekijk deze video » Nederlandse meisjes krijgen brief dienstplicht, hier zie je waarom (video) Bekijk deze video » K-popsterren krijgen vanaf nu twee jaar uitstel van dienstplicht (video) Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste maand gratis. Klik hier.

In het jaar dat de militaire dienstplicht in Nederland 25 jaar geleden verdween, kijkt Andere Tijden kijkt terug op een fenomeen.

Opgeschort
Officieel wordt de dienstplicht niet afgeschaft maar opgeschort, zolang de veiligheidssituatie dat toelaat. Sindsdien weerklinkt van tijd tot tijd de roep om herinvoering.

Schoolverlaters
In 2008 bepleit generaal Berlijn herinvoering omdat het leger te zwaar belast zou worden. In 2016 wil CDA-leider Buma een maatschappelijke dienstplicht voor schoolverlaters. Daarvan zou een 'disciplinerende werking' uitgaan en het zou de 'gedeelde identiteit' versterken.

Roerig
Andere Tijden laat de roerige geschiedenis van de dienstplicht zien in deze beeldspecial vol historisch beeldmateriaal.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Andere Tijden Special gemist? Bekijk hier de hele uitzending of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV