Docu Nieuwlande - onverzettelijk onderduikdorp gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Docu Nieuwlande - onverzettelijk onderduikdorp gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Docu Nieuwlande - onverzettelijk onderduikdorp gemist? Bekijk hier de hele uitzending De documentaire Nieuwlande - onverzettelijk onderduikdorp vertelt het oorlogsverhaal van het Drentse dorpje Nieuwlande. In dit dorp en de directe omgeving ervan zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan honderd joden ondergedoken. Nieuwlande kreeg hier in 1985 een Yad Vashem-onderscheiding voor. VerhaalDaarmee is het slechts één van de twee dorpen in de wereld die deze onderscheiding hebben ontvangen. Martijn Bink gaat op zoek naar het verhaal achter het verzet in dit kleine dorp. Waarom waren de inwoners bereid om met gevaar voor eigen leven onbekenden onderdak te geven? Wie waren die onderduikers? Welke rol speelde het geloof? En wat wisten de Duitsers? VerzetsstrijderBink spreekt diverse mensen die de oorlog in Nieuwlande hebben meegemaakt, zoals de dochter van de bekende verzetsstrijder Johannes Post, een koerierster, een joodse onderduiker die als kind is opgepakt in Nieuwlande en zijn onderduikzus. Verder wordt gebruik gemaakt van dagboekfragmenten van Arnold Douwes, een van de belangrijke verzetsmannen van het dorp. :[broadcast:videos](ids:"447989,444261" title:"Bekijk ook")
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de video hier op NPO.

De documentaire Nieuwlande - onverzettelijk onderduikdorp vertelt het oorlogsverhaal van het Drentse dorpje Nieuwlande. In dit dorp en de directe omgeving ervan zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan honderd joden ondergedoken. Nieuwlande kreeg hier in 1985 een Yad Vashem-onderscheiding voor.

Verhaal
Daarmee is het slechts één van de twee dorpen in de wereld die deze onderscheiding hebben ontvangen. Martijn Bink gaat op zoek naar het verhaal achter het verzet in dit kleine dorp. Waarom waren de inwoners bereid om met gevaar voor eigen leven onbekenden onderdak te geven? Wie waren die onderduikers? Welke rol speelde het geloof? En wat wisten de Duitsers?

Verzetsstrijder
Bink spreekt diverse mensen die de oorlog in Nieuwlande hebben meegemaakt, zoals de dochter van de bekende verzetsstrijder Johannes Post, een koerierster, een joodse onderduiker die als kind is opgepakt in Nieuwlande en zijn onderduikzus. Verder wordt gebruik gemaakt van dagboekfragmenten van Arnold Douwes, een van de belangrijke verzetsmannen van het dorp.

:[broadcast:videos](ids:"447989,444261" title:"Bekijk ook")

Actuele video's

Meer actuele video's