Close Up: The Photograph gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Close Up: The Photograph gemist? Bekijk hier de hele uitzending
Docu: The Photograph

Close Up: The Photograph gemist? Bekijk hier de hele uitzending Sherman de Jesus weet niet veel van zijn opa. Eén foto is alles wat hij heeft. En die ene foto, gemaakt door de beroemde fotograaf James Van Der Zee, brengt hem honderd jaar later terug naar de New Yorkse wijk Harlem. We volgen zijn reis in de documentaire The Photograph. Bijzondere verhalenDie ene foto van zijn opa blijkt tot heel veel bijzondere verhalen te leiden. De foto is namelijk gemaakt door de beroemde James Van Der Zee. Deze Afro-Amerikaanse fotograaf staat bekend om zijn portretten uit de Harlem Renaissance. Zo fotografeerde hij in de jaren twintig van de vorige eeuw ook de opa van De Jesus, die als zwarte matroos de wereld over reisde. GeweldDe wijk Harlem is de plek waar de zwarte bevolking voor het eerst in de Westerse geschiedenis een rijke, eigen cultuur ontwikkelde. Harlem biedt begin twintiger jaren, een periode vol segregatie en raciaal geweld, een veilige haven voor wie de discriminerende wetten en onderdrukking wil ontvluchten. De unieke kunst en ideologie die tijdens deze periode opleven zijn nog steeds zichtbaar. Bekijk ook Humberto gemist? Leo Blokhuis en Shirma Rouse over Summer of Soul Bekijk deze video » Bekijk de trailer van Harlem, vanaf 3 december op Prime Video Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste maand gratis. Klik hier.

Sherman de Jesus weet niet veel van zijn opa. Eén foto is alles wat hij heeft. En die ene foto, gemaakt door de beroemde fotograaf James Van Der Zee, brengt hem honderd jaar later terug naar de New Yorkse wijk Harlem. We volgen zijn reis in de documentaire The Photograph.

Bijzondere verhalen
Die ene foto van zijn opa blijkt tot heel veel bijzondere verhalen te leiden. De foto is namelijk gemaakt door de beroemde James Van Der Zee. Deze Afro-Amerikaanse fotograaf staat bekend om zijn portretten uit de Harlem Renaissance. Zo fotografeerde hij in de jaren twintig van de vorige eeuw ook de opa van De Jesus, die als zwarte matroos de wereld over reisde.

Geweld
De wijk Harlem is de plek waar de zwarte bevolking voor het eerst in de Westerse geschiedenis een rijke, eigen cultuur ontwikkelde. Harlem biedt begin twintiger jaren, een periode vol segregatie en raciaal geweld, een veilige haven voor wie de discriminerende wetten en onderdrukking wil ontvluchten. De unieke kunst en ideologie die tijdens deze periode opleven zijn nog steeds zichtbaar.Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV