De Kennis van Nu special gemist? Bekijk hier de hele uitzending

De Kennis van Nu special gemist? Bekijk hier de hele uitzending

De Kennis van Nu special gemist? Bekijk hier de hele uitzending Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne beschuldigen de Oekraïeners en de Russen elkaar steeds vaker van de productie van biologische wapens. In deze special van De Kennis van Nu wordt één zo'n mogelijk wapen tegen het licht gehouden: antrax. MiltvuurIn 1979 ontsnapte er een gaswolk met antrax (miltvuur) uit een Russisch laboratorium. Als gevolg daarvan overleden minstens 66 mensen in de wijde omgeving aan de ziekte die de bacterie bacillus anthracis veroorzaakt. Tegenwoordig is de kennis over antrax sterk ontwikkeld, maar hoe reëel is de inzet ervan als biologisch wapen? Nieuw slachtofferDe Kennis van Nu vraagt zich ook af in hoeverre Nederland op de inzet van antrax is voorbereid. Uniek aan de antrax-bacterie is dat deze tientallen jaren kan overleven in de bodem, wachtend op een nieuw slachtoffer. In Nederland zijn nog altijd miltvuurbosjes te vinden met daaronder potentieel ziekmakende grond. :[broadcast:videos](ids:"453345,453058" title:"Bekijk ook")
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de video hier op NPO.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne beschuldigen de Oekraïeners en de Russen elkaar steeds vaker van de productie van biologische wapens. In deze special van De Kennis van Nu wordt één zo'n mogelijk wapen tegen het licht gehouden: antrax.

Miltvuur
In 1979 ontsnapte er een gaswolk met antrax (miltvuur) uit een Russisch laboratorium. Als gevolg daarvan overleden minstens 66 mensen in de wijde omgeving aan de ziekte die de bacterie bacillus anthracis veroorzaakt. Tegenwoordig is de kennis over antrax sterk ontwikkeld, maar hoe reëel is de inzet ervan als biologisch wapen?

Nieuw slachtoffer
De Kennis van Nu vraagt zich ook af in hoeverre Nederland op de inzet van antrax is voorbereid. Uniek aan de antrax-bacterie is dat deze tientallen jaren kan overleven in de bodem, wachtend op een nieuw slachtoffer. In Nederland zijn nog altijd miltvuurbosjes te vinden met daaronder potentieel ziekmakende grond.

:[broadcast:videos](ids:"453345,453058" title:"Bekijk ook")

Actuele video's

Meer actuele video's